Winnares Svetlana Aleksijevitsj in 2013 AFP

De Nobelprijs voor Literatuur is toegekend aan de Wit-Russische Svetlana Aleksijevitsj. De 67-jarige onderzoeksjournaliste en schrijfster publiceerde boeken over onder andere de Tweede Wereldoorlog, de Sovjetinvasie in Afghanistan, de Tsjernobyl-ramp en de val van Sovjet-Unie.

De jury zegt dat ze de emoties heeft vastgelegd van historische gebeurtenissen door interviews met duizenden getuigen. Zo heeft ze een nieuw literair genre gecreëerd, stelde juryvoorzitter Sara Danius na de bekendmaking. "Ze belicht het lijden en de moed van mensen in onze tijd van alle kanten."

De Nederlandse vertaling van 'Het einde van de Rode mens' De Bezige Bij

Aleksijevitsj woonde jaren in ballingschap (onder meer in Zweden, Duitsland en Frankrijk). In 2000 was ze uitgeweken naar West-Europa, omdat ze werd vervolgd door het regime van president Loekasjenko. Sinds 2012 woont ze weer in Wit-Rusland. Vorig jaar verscheen Het einde van de Rode mens over het leven in Rusland na de val van de Sovjet-Unie.

Aleksijevitsj vindt het fantastisch dat ze de Nobelprijs heeft gewonnen. Bij de prijs hoort een bedrag van 860.000 euro. Ze zegt dat ze met het geld nieuwe projecten gaat beginnen. "Geld geeft mij vrijheid; ik heb veel tijd nodig om mijn boeken te schrijven, wel vijf tot tien jaar. Ik voel me nu vrij om dat te doen", zei ze tegen de Zweedse televisie.

Gevoelens

Op haar website zegt Aleksijevitsj dat ze schrijft over echte mensen die getuigenis afleggen over grote historische gebeurtenissen. "Maar het is niet zo dat ik op een droge manier feiten en gebeurtenissen vastleg. Ik schrijf over wat mensen meemaken en over hun gevoelens."

Vorig jaar kreeg de Franse schrijver Patrick Modiano de Nobelprijs voor Literatuur. 

STER reclame