ANP

Ondanks de aantrekkende huizenmarkt worden relatief veel huizen nog met verlies verkocht. In de eerste zeven maanden van het jaar werd bijna 22 procent van de huizen verkocht onder de aankoopwaarde. Het gaat om 20.500 huizen.

Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster die de NOS heeft opgevraagd. In 2011 werd slechts op 7 procent van alle verkochte huizen verlies geleden. Het jaar erna steeg het naar 15 procent.

Gemiddeld neemt de huizenverkoper een verlies van 28.000 euro. Dat bedrag ligt wat lager dan in 2014, toen het gemiddelde verlies nog 29.500 euro was.

Nieuwe lening

De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren gestegen, maar liggen nog altijd onder het niveau van 2008. Vooral huiseigenaren die sinds 2006 een huis hebben gekocht, hebben grote kans dat hun huis minder waard is dan het aankoopbedrag. 

Huiseigenaren kunnen in problemen komen als ze hun huis met een groot verlies verkopen. Ze moeten soms een nieuwe lening afsluiten om hun restschuld te financieren.

Makelaarsvereniging NVM maakt later deze ochtend bekend of de huizenmarkt in het derde kwartaal verder is aangetrokken. Eerder deze week meldde ABN Amro dat de huizenmarkt waarschijnlijk meer aantrekt dan werd verwacht.

STER reclame