'Kabinet haalt energiedoelen bij lange na niet'

Hollandse Hoogte
Geschreven door
Henrik-Willem Hofs
Verslaggever

Het kabinet heeft grote moeite om de afspraken over duurzaamheid na te komen. Hoewel windmolens uit de grond lijken te schieten en er meer zonnepanelen worden aangeschaft, gaat de verduurzaming langzamer dan is afgesproken. Dat blijkt volgens bronnen uit de Nationale Energieverkenning 2015, die nog niet is gepubliceerd. In het stuk staat hoe het gaat met de afspraken die zijn gemaakt in het Nationaal Energieakkoord.

Veertig partijen spraken in 2013 met elkaar af dat in 2020 het aandeel duurzame energie op 14 procent uit moest komen. Maar volgens de jongste beramingen blijft dat percentage steken op 11,9. Dat zou komen door de lange en ingewikkelde procedures voor de bouw van windmolens op land en de aanleg van warmtenetten.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Kabinet haalt energiedoelen niet'

Ook de energiebesparing door industrie, de transportsector en huishoudens blijft achter. Volgens de laatste cijfers zou slechts iets meer dan de helft van de afgesproken besparingen in 2020 worden gehaald.

STER Reclame