'We zullen die bussen niet nog een keer tegenhouden'
"Ik vind het heel wat dat onze bewoners iets hebben gedaan vannacht", blikt een inwoner van het Drentse dorp Oranje terug op de gebeurtenissen van gisteravond. Toen werden twee bussen met vluchtelingen, die op weg waren naar een vakantiepark bij het dorp, door bewoners tegengehouden. "Daar zijn we heel blij mee", zegt de inwoonster vanochtend tegen verslaggever Marc-Robin Visscher.
De bussen keerden om vanwege de blokkade, maar kwamen vannacht alsnog aan op het vakantiepark om de asielzoekers af te zetten. "Ik denk dan ook dat het geen zin heeft om de bussen nog eens tegen te houden. De beslissing is toch al genomen", zegt de bewoonster in het NOS Radio 1 Journaal.
Van tafel
De blokkade van de bussen werd voorafgegaan door een bezoek van staatssecretaris Dijkhoff. Hij praatte bewoners bij over de beslissing om 700 extra asielzoekers onder te brengen in vakantiepark Oranje, dat wordt verhuurd aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De nieuwe groep komt boven op de 700 vluchtelingen die al in het park zitten.
Dit is ons gewoon door de strot geduwd.
Begin dit jaar was met de bewoners afgesproken dat er niet meer dan 700 asielzoekers zouden komen. Het nieuws van de staatssecretaris viel dan ook in slechte aarde bij de inwoners. "De afspraak is geschonden. Alles is van tafel. Daar zijn we ontzettend boos over."
Met de 700 extra asielzoekers komt het totaalaantal vluchtelingen in het park op 1400, terwijl in het dorp ongeveer 140 mensen wonen. "Het ging goed de laatste maanden, met die 700. We vinden dat het zo moet blijven. We moeten nu maar zien hoe het gaat. Dit is ons gewoon door de strot geduwd."
Volgepropt
Ook Benny Muskee, PvdA-gemeenteraadslid van Midden-Drenthe, heeft zijn twijfels over het besluit. "Het kan niet zo zijn dat deze regio wordt volgepropt. Er moet een eerlijke verdeling komen", zegt hij tegen Visscher.
Al die mensen moeten integreren. Een gigantische klus.
"Er was een afspraak en die wordt eenzijdig overruled. Dat is niet goed voor de betrouwbaarheid van de politiek."
Hennie van der Most, eigenaar van het vakantiepark Oranje, kan zich de zorgen onder de inwoners van het dorp wel voorstellen. "Al die mensen moeten integreren. Dat is een gigantische klus."
Met 1400 asielzoekers in het park is de limiet wel bereikt, denkt Van der Most. "Er is plaats voor 1800 mensen, maar dat is echt een maximum. Zo vol moet het niet worden, maar ik denk dat de nood heel hoog is."