Reizigers staan in de rij voor een check-in balie voor ruimbagage op Schiphol
NOS Nieuws

Regeringspartijen tegen Europese database vluchtgegevens

Regeringspartijen VVD en PvdA willen niet dat gegevens van alle vliegtuigpassagiers in Europa worden opgeslagen in een centrale database.

De Europese Unie wil de gegevens van 500 miljoen reizigers vastleggen om de veiligheid te waarborgen, maar volgens de regeringspartijen komt daarmee de privacy in het geding. PvdA en VVD pleiten voor een register waarin alleen 'verdachte reisroutes' worden opgenomen.

VVD-Kamerlid Van Wijngaarden vindt het goed als wordt bijgehouden als iemand bijvoorbeeld acht keer per jaar via het Midden-Oosten naar Syrië reist, maar alle vakanties vastleggen wil hij niet. "Om nu bij te gaan houden wie er op wandelvakantie gaat in IJsland, dat is nergens voor nodig."

Regeringspartijen tegen Europese database vluchtgegevens

Ook de PvdA wil strikte regels rond de vraag welke informatie mag worden opgeslagen, wie erin mag kijken en hoelang informatie wordt bewaard. "Ik wil voorkomen dat onschuldige mensen in een systeem bovenkomen en het etiket verdachte opgeplakt krijgen", zegt PvdA-Kamerlid Recourt.

De partijen hebben minister Van der Steur gevraagd om in Europees verband te pleiten voor een aanpassing van de wet. Als het register toch op de huidige manier wordt ingevoerd, willen VVD en PvdA naar het Europese Hof van Justitie stappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl