NOS Nieuws

Vernieuwd Emma Kinderziekenhuis opent zijn deuren

 • Mike Bink
  De vernieuwde kamers in het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam
 • Mike Bink
  Het vernieuwde Emma Kinderziekenhuis
 • Mike Bink
  Het vernieuwde Emma Kinderziekenhuis
 • Mike Bink
  De nieuwe zuigelingenkamer in het Emma Kinderziekenhuis
 • NOS
  De theaterruimte in het Emma Kinderziekenhuis

Het vernieuwde Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam gaat na een jarenlange verbouwing vandaag weer open. Tegelijkertijd wordt gevierd dat het kinderziekenhuis 150 jaar bestaat.

Het Emma Kinderziekenhuis zegt veel aandacht te hebben besteed aan de omstandigheden van zieke kinderen. De bedoeling is dat de patiënten zoveel mogelijk vergeten dat ze in een ziekenhuis liggen.

Veilige kant

Zo zijn de nieuwe kamers ingericht in twee gedeelten. De linkerkant van de kamer is de kant voor de artsen. Daar liggen alle doktersspullen. De rechterkant is de zogenoemde 'veilige kant'. Daar kunnen de zieke kinderen spelen en tijd doorbrengen met hun ouders.

Vernieuwd Emma Kinderziekhuis opent deuren

De intensive care is ook opnieuw ingericht. Zo krijgen de jonge patiënten een eigen kamer. De gedachte is dat de kinderen zo niet geconfronteerd worden met andere zieke kinderen. Ook hebben ze daardoor meer privacy.

Verder is het schoolgedeelte verruimd, waardoor kinderen in bed de les kunnen volgen. Het ziekenhuis heeft nu ook een theater. De bioscoop lijkt op een echte bioscoop, inclusief rode stoelen.

Tien jaar

De ontwerpfase voor de verbouwing begon in januari 2005. In juli 2008 werd gestart met de verbouwing. In 2010 werd de eerste afdeling opgeleverd. De gehele verbouwing kostte ongeveer 50 miljoen, waarvan 10 miljoen euro via sponsors is binnengekomen.

Koning Willem-Alexander opent vandaag het vernieuwde Emma Kinderziekenhuis. Ook kunnen patiëntjes bekende sporters ontmoeten die bij de opening zijn, onder wie snowboardster Nicolien Sauerbreij, judoka Edith Bosch en de Nederlandse hockeyploeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl