Volkswagens klaar voor de export in Bremerhaven AFP

Volkswagen wil in januari beginnen met het aanpassen van de auto's die zijn uitgerust met sjoemelsoftware. Bij de meeste auto's zal een update van de software voldoende zijn. Bij andere auto's is meer nodig. Alle kosten zijn voor Volkswagen.

Dat zegt Volkswagen-topman Matthias Müller in de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Het is zijn eerste interview sinds hij eind september de vertrokken topman Martin Winterkorn opvolgde.

Wereldwijd

Müller zegt dat Volkswagen deze week het Kraftfahrtbundesamt (KBA), de Duitse RDW, de technische details van de oplossing zal voorleggen. Eerder eiste het KBA die informatie uiterlijk morgen. 

Als het KBA akkoord gaat, wil Volkswagen in januari de eerste auto's aanpassen. Eind 2016 moeten alle auto's in Duitsland zijn aangepast. Of dit ook geldt voor alle 11 miljoen betroffen auto's wereldwijd is niet duidelijk.

Investeringen

Eerder vandaag sprak Müller in Wolfsburg ruim 20.000 werknemers van het concern toe. Hij kondigde aan dat alle geplande investeringen opnieuw onder de loep worden genomen. Wereldwijd hangen Volkswagen boetes en rechtszaken boven het hoofd.

Om geld vrij te maken, gaat de stofkam door het concern. Zo wordt bekeken of Volkswagen een stapje terug moet doen als sponsor. De autofabrikant is eigenaar van Bundesligaclub VfL Wolfsburg en heeft een vinger in de pap bij andere clubs.

STER reclame