Cubaanse jongeren gebruiken een smartphone in de hoofdstad Havana
NOS Nieuws

Streetnet: internet op z'n Cubaans

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Cuba is een van de meest gesloten landen op het westelijk halfrond. Er is geen persvrijheid, journalisten die kritisch over de regering schrijven hebben het moeilijk. Internetten kan wel, maar de verbinding is langzaam en de overheid houdt streng toezicht op wat er online wordt gepubliceerd.

In 2001 bedachten gamers in het land een alternatief voor dat streng gecensureerde internet, zodat ze samen konden gamen. Ze besloten met ethernetkabels een eigen netwerk te bouwen. Dit netwerk is 'Streetnet' gaan heten.

10.000 gebruikers

Het groeide uit tot een plek waar niet alleen gamers iets mee konden, maar ook bloggers en anderen die graag met elkaar contact willen leggen.

Inmiddels zijn op het interne netwerk volgens de Amerikaanse nieuwssite Vox diverse blogs, forums en sociale netwerken te vinden. Internet, maar dan in het klein. Er zouden nu al meer dan 10.000 mensen op het netwerk zijn aangesloten.

"Het past heel goed bij de cultuur van Cuba", vertelt NOS-correspondent voor Latijns Amerika, Marc Bessems. "Kijk bijvoorbeeld maar naar al die oude auto’s. Volgens mij heeft Cuba de beste automonteurs ter wereld, want het lukt ze al tientallen jaren om die auto’s op de weg te houden. En dat zonder officiële onderdelen. Cubanen kunnen heel goed improviseren. Ik denk dat ze die vindingrijkheid nu ook hebben gebruikt om dit netwerk op te zetten."

Wifi-hotspots

Sinds enkele maanden heeft de Cubaanse hoofdstad Havana zo’n 35 wifi-hotspots. Ze zijn veelal te vinden op toeristische plekken. Met een soort prepaidkaart, die 2 dollar kost en waarmee je een uur lang kunt surfen, krijg je toegang tot internet zonder censuur.

Rond die plekken hangen dan ook steeds meer mensen, die op die manier contact met familie in bijvoorbeeld de Verenigde Staten willen maken. Alleen is de toegang wel duur voor de gemiddelde Cubaan, waardoor het vrije internet voor velen toch onbereikbaar blijft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl