Bewoners van Oranje blokkeren met voertuigen de weg naar het dorp
NOS Nieuws

Bewoners Oranje houden bussen met extra asielzoekers tegen

Bewoners van Oranje hebben de weg naar het asielzoekerscentrum geblokkeerd. Twee bussen met asielzoekers die op weg waren naar het Drentse dorp zijn daarom omgekeerd, zegt een verslaggever van RTV Drenthe. Vanavond zouden al 300 tot 400 vluchtelingen naar Oranje worden gebracht. Ze maken deel uit van de 700 extra asielzoekers die worden ondergebracht in een vakantiepark in het Drentse dorp, waar al 700 mensen verblijven.

Staatssecretaris Dijkhoff was vanavond in Oranje om de bewoners bij te praten over het besluit om het aantal asielzoekers in de opvang in het dorp te verdubbelen. Boze burgers belaagden de auto van Dijkhoff na de besloten bijeenkomst.

Bewoners van Oranje boos over komst extra asielzoekers

De inwoners van Oranje zijn kwaad over de onaangekondigde beslissing. Een woordvoerder van de staatssecretaris zegt dat hij er al op gerekend had dat de reacties niet positief zouden zijn.

'Je bent niet meer veilig in je eigen dorp'

Afspraken

Dijkhoff schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de behoefte aan opvangplekken onverminderd hoog is. Dat kan volgens hem soms een dilemma opleveren. De staatssecretaris schrijft dat hij in dit soort gevallen niet altijd de bestuurlijke besluitvorming kan afwachten, omdat er dan asielzoekers op straat terecht zouden kunnen komen. Daarom heeft hij het COA opdracht gegeven de 700 ongebruikte plekken in Oranje in te zetten als noodopvang.

De burgemeester van Midden-Drenthe en de commissaris van de koning Tichelaar zeggen dat de komst van nog meer asielzoekers in strijd is met de afspraken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl