Een prefab-huis van hennepbeton in Oude Pekela
NOS Nieuws

Duurzaam wonen in een huis van hennep

Bij het woord hennep denken we toch vooral aan illegale wietplantages en softdrugs in coffeeshops. Inmiddels is de hennepplant bezig aan een gestage opmars als duurzame grondstof in talloze toepassingen. Van textiel tot isolatiemateriaal, van voeding tot papier en van medicijnen tot bioplastic in de auto-industrie.

Ik noem het maar het alcoholvrije bier van de hennepteelt

Mark Reinders van HempFlax

We hebben het dan wel over de industriële vezelhennep, een variant van de cannabisplant, die met een verwaarloosbaar gehalte aan geestverruimende stoffen (THC- waarde lager dan 0,2 procent) niet geschikt is om een joint van te draaien. “Ik noem het maar het alcoholvrije bier van de hennepteelt”, zegt Mark Reinders van hennepbedrijf HempFlax. “Stoned zul je er niet van worden.”

Reinders levert onder andere isolatiemateriaal van hennep voor de bouw. De vraag neemt toe, maar het gaat langzaam. “De bouwwereld is vrij conservatief. De grote leveranciers van isolatiemateriaal beheersen de distributieketen en het is moeilijk om daartussen te komen. Ook moeten belemmeringen in de bouwregelgeving worden weggenomen.”

Wat kun je allemaal met hennep maken?

De vezelhennep was al honderden jaren een belangrijke grondstof, totdat de opkomst van katoen en kunstvezels begin vorige eeuw de plant op de achtergrond drong. Toen de plant ook nog op de lijst van verdovende middelen kwam te staan, raakte de vezelhennep uit de gratie.

Hennephuis

Sinds de jaren 90, toen hennepteelt onder voorwaarden weer was toegestaan in Nederland, zijn twee bedrijven in het Groningse Oude Pekela bezig met de ontwikkeling van duurzame industriële toepassingen voor hennep. Naast HempFlax is dat Dun Agro, dat eind van dit jaar met een prefab-hennephuis op de wil markt komen, een wereldprimeur in de bouwwereld.

Het huis van hennepbeton wordt grotendeels in de fabriek gemaakt en kan in korte tijd op locatie worden neergezet. Volgens het bedrijf is het bouwen van prefab-hennephuizen niet duurder dan de traditionele woningbouw.

“Het voordeel van een huis van hennepbeton is dat de isolatiewaarde hoog is, net als de vochtregulering, en dat zorgt voor een lage energierekening,” zegt Albert Dun van Dun Agro. “En het huis is CO2-negatief, omdat hennep meer CO2 opneemt, dan het uitstoot. ”

“Hennep is nu nog relatief onbekend. En onbekend maakt onbemind”, zegt Dun. “Maar als er straks meer hennephuizen zijn, zal de vraag toenemen. Daar ben ik van overtuigd.”

'In de komende vijf jaar verwachten we een paar honderd hennephuizen te bouwen'

Hennepjeans

In de textielindustrie kan hennep, naast vlas, een duurzaam alternatief zijn voor katoen, dat door het hoge gebruik van water, bestrijdingsmiddelen en kunstmest zeer milieubelastend is.

Stexfibers, een start-up bedrijf in Arnhem, is bezig om via de technologie van stoomexplosie de van nature nogal grove hennepvezel zodanig te verfijnen dat er op industriële schaal kwalitatief hoogwaardig garen van kan worden gemaakt. Daar komen geen chemicaliën aan te pas, zoals nu nog in de Chinese henneptextielindustrie gebeurt.

“Ons doel is op een schone manier een zo fijn mogelijke vezel te maken voor zo mooi mogelijk textiel. Daar kun je kleding van maken zoals jeans, maar ook meubelstoffen of badkamertextiel,” zegt Ben Ratelband van Stexfibers. “En behalve dat hennep duurzaam is, is het ook sterker dan katoen.”

Henneptextiel als duurzaam alternatief voor katoen

Stexfibers verwacht volgend jaar zo ver te zijn dat er in Nederland een fabriek gebouwd kan worden voor de vezelverwerking op grote schaal. Als de fabriek een succes wordt, kan dat ook een impuls zijn om de textielindustrie in Twente nieuw leven in te blazen, denkt Ratelband. “Er zijn al initiatieven op dat gebied.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl