NOS Nieuws

Stichting wil monument voor slachtoffers aardbevingen Groningen

  • Stichting Meent van der Sluis
    Een artist impression van het kunstwerk
  • Stichting Meent van der Sluis
    Een artist impression van het kunstwerk bij nacht
  • ANP
    Koningin Beatrix onthult het monument ter gelegenheid van vijftig jaar gaswinning

Er moet een acht meter hoog kunstwerk komen langs de A7 tussen Groningen en Hoogezand om aandacht te vragen voor de slachtoffers van de aardbevingen. Dat zegt de Stichting Meent van der Sluis. De stichting lanceerde vanmiddag een plan om via crowdfunding geld op te halen voor het project.

Het kunstwerk, dat zal worden gemaakt van roestig staal, stelt een baksteen met een grote barst voor. Het symboliseert de schade aan gebouwen die door de aardbevingen in het gaswinningsgebied is ontstaan, maar ook de barsten in het levensgeluk en de toekomstverwachtingen van de getroffen bewoners.

De barst licht op in het donker. Het kunstwerk is ontworpen door de Groningse kunstenaar Karel Buskes.

Tegenhanger

De kosten worden voorlopig geschat op drie ton. De stichting rekent op veel steun uit de regio, maar hoopt ook op bijdragen uit andere delen van het land. "Er zijn genoeg mensen die het ongehoord vinden wat de Groningers overkomt", zegt voorzitter Piter Bergstra van de stichting. "We stellen ze in de gelegenheid hun solidariteit te tonen door een gebaar te maken."

Het kunstwerk krijgt de naam Het andere monument. Het wordt daarmee de tegenhanger van de grote gasmolecule in de middenberm van de A7 ter hoogte van Slochteren. Dat monument heeft de NAM in 2009 geplaatst om vijftig jaar gaswinning in het Slochterveld te vieren. "Ons monument toont de keerzijde van de medaille", zegt Bergstra.

Waarschuwing

De stichting is genoemd naar de Groninger Meent van der Sluis (1944-2000), die eind jaren tachtig al beweerde dat de aardbevingen in Drenthe het gevolg waren van de gaswinning en waarschuwde voor grotere gevolgen.

Hij werd weggehoond door de NAM en doodgezwegen door de autoriteiten, aldus de stichting, maar bleef vechten tegen de stroom in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl