Zorgverleners hebben geen arbeidsrelatie met de SVB ANP

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) hoeft toch geen extra loon te betalen aan een zorgverlener die te laat betaald is uit een persoonsgebonden budget (pgb). Volgens het gerechtshof kan de SVB niet als werkgever van de zorgverlener worden gezien.

De rechtbank in Amsterdam oordeelde eerder dat er wel sprake was van een arbeidsrechtelijke relatie tussen de zorgverlener en de SVB. De zaak was aangespannen door een vrouw uit Franeker die een dove vrouw verzorgt.

Wettelijke verhoging

Ze was te laat betaald door de SVB, die sinds 1 januari de betalingen uit pgb's uitvoert. Als een werkgever lonen te laat overmaakt, hebben werknemers al na enkele dagen recht op een wettelijke verhoging die op kan lopen tot 50 procent van het salaris.

Na de uitspraak van de rechtbank ging de SVB in hoger beroep. De uitspraak had grote gevolgen kunnen hebben, omdat het sinds 1 januari veelvuldig fout is gegaan bij het uitbetalen van zorgverleners.

Duidelijkheid

In hoger beroep heeft de SVB nu gelijk gekregen. De organisatie is geen werkgever en is dus niet verplicht de wettelijke verhoging van het salaris te betalen. 

Er wordt wel gewerkt aan een compensatieregeling voor zorgverleners die door de problemen met de pgb's gedupeerd zijn.

STER reclame