Personeel van VW werd vanmorgen bijgepraat door de topman
NOS Nieuws

Volkswagen zet rem op nieuwe investeringen

Volkswagen-topman Matthias Müller heeft vanochtend tegen werknemers gezegd dat het dieselschandaal nieuwe bezuinigingen noodzakelijk maakt en dat die pijn zullen doen.

Die pijn betreft in de eerste plaats een rem op investeringen. Müller kondigde aan dat alle investeringen onder de loep zullen worden genomen. Investeringen die niet strikt noodzakelijk zijn, zullen worden uitgesteld.

De Duitse overheid wil dat VW morgen met een plan van aanpak komt, maar of het bedrijf dat ook doet is nog niet duidelijk. Een woordvoerder wil daar tegenover de NOS niets over zeggen en er staat geen persconferentie of ander communicatiemoment gepland. Wel komt morgenochtend de Raad van Toezicht bij elkaar.

Banen

De topman is van mening dat bij de aanpak van het schandaal zorgvuldigheid belangrijker is dan snelheid. Verder zegt hij dat wordt gewerkt aan een oplossing voor klanten. Voor sommige automodellen is ook een aanpassing van de motor nodig, omdat aanpassing van alleen de software daarvoor niet voldoende is.

Müller liet zich niet over over banenverlies. De voorzitter van de ondernemingsraad van Volkswagen, Bernd Osterloh, zei er wel wat over; hij liet weten dat het schandaal met de 'sjoemelsoftware' vooralsnog geen arbeidsplaatsen gaat kosten. Dat zou gelden voor zowel vaste als tijdelijke arbeidskrachten. Osterloh zei ook dat het bedrijf vastberaden is de werkgelegenheid veilig te stellen.

Müller en Osterloh spraken op een bijeenkomst in Wolfsburg waarbij 20.000 werknemers aanwezig zijn. Bij Volkswagen werken in totaal 600.000 mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl