Een kind wordt onder narcose gebracht met een narcosekapje in het Wilhelmina Kinderziekenhuis
NOS Nieuws

UMC Utrecht: narcose bij kinderen veilig

Narcose bij kinderen is veilig. Dat blijkt uit een grote studie van het UMC Utrecht naar de bijdrage van anesthesie aan kindersterfte. Kinderanesthesioloog Jurgen de Graaff onderzocht ruim 45.000 operaties bij kinderen die tussen 2006 en 2012 in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht zijn uitgevoerd.

De studie is online gepubliceerd in het British Journal of Anaesthesia.

Dertig dagen

De Graaff heeft alle sterfgevallen binnen dertig dagen na de operatie bestudeerd. Daaruit heeft hij geconcludeerd dat de kans dat een kind overlijdt door de narcose te verwaarlozen is. De onderzoeker vond dat 42 van elke tienduizend geopereerde kinderen uit de onderzoekgroep binnen een maand overleden.

Bij één van die 42 gevallen speelde de anesthesie of de uitvoering van de operatie een rol bij het overlijden. In alle andere gevallen overleden de kinderen aan de gevolgen van hun ziekte.

Allerjongsten

Alleen de allerjongste en ernstig zieke kinderen hebben een verhoogd risico op overlijden, net als kinderen die een hartoperatie krijgen of een spoedingreep moeten ondergaan. Maar "de ernstige complicaties zijn voor hen ook op één hand te tellen en bovendien hebben ze de operatie hard nodig," zegt De Graaff.

Het onderzoek is het eerste in zijn soort in Europa. De Graaff is de studie gaan doen omdat hij wilde weten wat de specifieke risico's zijn die narcose oplevert voor kinderen.

'Kindernarcose is veilig'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl