Somalische kinderen in een Keniaans vluchtelingenkamp
NOS Nieuws

VS nu enige land dat kinderrechtenverdrag niet geratificeerd heeft

De VS is nu het enige land ter wereld dat het VN-kinderrechtenverdrag nog niet heeft geratificeerd. Somalië rondde het ratificatieproces vorige week af, waarmee het de 196ste VN-lidstaat werd die het verdrag aannam. Daarmee is het het meest bekrachtigde VN-verdrag ooit.

In de VS is nog altijd veel weerstand tegen het verdrag. Men is bang dat het verdrag de soevereiniteit aantast, omdat het land zich dan verplicht stelt werk te maken van de bestrijding van kinderarmoede, discriminatie van kinderen en andere kinderrechten. Zo zou de VS de levenslange gevangenisstraf voor minderjarigen moeten schrappen.

De VS zette zich in de jaren 80 in voor het opstellen van het kinderrechtenverdrag, dat op 20 november 1989 werd aangenomen door de Algemene Vergadering van de VN. President Clinton tekende het in 1995, maar ratificatie bleef uit, omdat daarvoor een tweederde meerderheid in de Senaat nodig is.

Ingehaald door Zuid-Sudan

President Obama noemde het als presidentskandidaat in 2008 beschamend om op een lijstje te staan met Somalië, "een land zonder wetten". Hij beloofde toen dat hij zich als president zou inzetten voor het verdrag.

Het leidde tot niets. In de tussentijd heeft Zuid-Sudan, een land dat pas in 2011 ontstond, de VS ingehaald: het nam het verdrag afgelopen mei aan.

Somalië tekende het verdrag in 2002. Omdat het land bezig was met de wederopbouw na de burgeroorlog, duurde het echter nog jaren voordat het kon worden geratificeerd.

Somalië is een van de slechtste plekken in de wereld voor kinderen.

Unicef

Door het verdrag verplicht Somalië zich in te zetten tegen ondervoeding, geweld tegen kinderen, kinderarbeid en gebrek aan scholing. Unicef noemt het een "belangrijke en positieve stap voor de 6,5 miljoen kinderen van het land".

Volgens Unicef is het van groot belang dat juist Somalië zich aansloot bij het verdrag. "Somalië is een van de slechtste plekken in de wereld voor kinderen. Een op de zeven kinderen sterft voor de vijfde verjaardag. Ook gaat slechts een op de vier kinderen naar school. Voor meisjes is dit getal nog lager. Kinderen hebben te maken met seksueel geweld, worden gerekruteerd als kindsoldaat en bijna alle meisjes worden nog besneden."

Nu het verdrag is getekend kan Unicef de situatie beter in de gaten houden en Somalië erop aanspreken als het fout gaat.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon roept de VS nu opnieuw op om "mee te doen aan een wereldwijde ontwikkeling". "Dit verdrag is de beste manier om kinderrechten wereldwijd te bevorderen en beschermen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl