ANP

Vaker de auto laten staan, beter isoleren, minder vlees eten. Het zijn maatregelen die iedereen kan bedenken om milieuvriendelijker te leven, maar het is lastig om te berekenen wat dat dan oplevert. In het kader van de dag van de duurzaamheid, komende vrijdag, en de VN-klimaattop in Parijs, heeft Milieu Centraal in kaart gebracht wat die veranderingen in levensstijl opleveren, gemeten in uitstoot van CO2.

Met hulp van die gegevens kun je zelf berekenen wat besparingen opleveren en hoe je de grootste 'klimaatklappers' kunt maken.

2,5 keer rond de wereld 

Volgens de milieu-organisatie stoot een gemiddeld gezin in Nederland van 2,2 personen 23 ton CO2 uit per jaar. Dat is te vergelijken met 2,5 keer met de auto om de wereld rijden. Je zou 1150 bomen moeten planten om die CO2-uitstoot te compenseren. 

Het grootste deel van die uitstoot komt voor rekening van voeding en vervoer, met ieder 5,6 ton, daarna volgt energie in huis met 4,1 ton. 

NOS

Reizen met de auto heeft een aanzienlijk aandeel in de klimaatbelasting. Als je voor je werk bijvoorbeeld dagelijks de trein neemt op het traject Zwolle - Utrecht in plaats van de auto, levert dat een CO2-besparing op van 7500 kg per jaar. Dat is bijna net zo veel CO2 als een gemiddeld huishouden twee jaar lang uitstoot door elektriciteit- en gasverbruik.

Natuurlijk levert een energiezuinig huis veel CO2-besparing op. Door vijftien zonnepanelen te plaatsen (scheelt 1800 kg CO2 per jaar) en spouwmuren te isoleren (1600 kg CO2 per jaar) ben je al een eind op de goede weg. 

De investering is ook gunstig voor de portemonnee. Milieu Centraal berekende dat het rendement van zonnepanelen vergelijkbaar is met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Voor spouwmuurisolatie zou dat zelfs een rente van 12 procent betekenen. 

NOS

Voedselverspilling veroorzaakt ook nodeloos veel CO2. Als je met een tweepersoons huishouden de helft minder afval weggooit, bespaar je daarmee 320 kg CO2. Alle Nederlanders samen kunnen 1,25 miljard euro besparen als de voedselverspilling tot de helft wordt teruggebracht. Dat is zoveel afval als in 10.000 vrachtwagens past. 

In huis zijn er de ‘slimme tips’, zoals korter douchen of de tweede koelkast de deur uit doen. Wassen op lage temperatuur en de was aan de lijn laten drogen in plaats van in de wasdroger scheelt samen jaarlijks 110 kg CO2, vergelijkbaar met 1,5 jaar televisie kijken. 

Het gebruik van een energieverbruiksmanager kan door beter inzicht in het eigen verbruik volgens Milieu Centraal leiden tot een besparing van 5 tot 10 procent op de energierekening.

Prins Carlos de Bourbon de Parme (m) bij de opening van Het Groene Station ANP

STER reclame