De bibliotheek van de Jungle in Calais Ron Linker/NOS

Mary Jones kan het nauwelijks bevatten. Iemand van DHL heeft zojuist een voor haar bestemd pakketje bezorgd in de Jungle. De adressering op het doosje luidt simpelweg: 'Kamp Jungle in Calais'. In het pakket zit een draagbare radio van een anonieme schenker.

Het onderstreept hoezeer het migrantenkamp in Calais voor veel mensen inmiddels een begrip is geworden. Er zijn winkels, restaurants, kerken en moskeeën en er is dus ook een bibliotheek.

Er wordt zelfs post bezorgd in het migrantenkamp Ron Linker/NOS

Zo’n vier maanden geleden zette Jones de bibliotheek Jungle Books op voor de naar schatting 5000 migranten. Drie keer per week rijdt de Britse onderwijzeres in Frankrijk naar Calais om de bieb draaiende te houden. Waarom boeken? "Ik ontdekte dat veel vluchtelingen behoefte hadden aan studieboeken en woordenboeken. Velen zijn van plan om ooit een studie op te pakken, en willen ook hier blijven leren."

Mary Jones bij de door haar opgezette bibliotheek Ron Linker/NOS

Mary Jones plaatste een oproep om boeken te leveren. Ze werd overspoeld. "Op het ogenblik hebben we een moratorium op nieuwe boeken. Ze passen simpelweg niet meer in de bibliotheek." 

Jungle Books is een groot succes onder de migranten, zegt ze. "Ze lezen zo veel boeken. Soms nemen ze de vreemdste exemplaren mee. Laatst pakte een Soedanees een boek mee getiteld Shopaholics. Ze zijn erg nieuwsgierig."

De bibliotheek in het migrantenkamp wordt uitgebreid met een lees- annex studieruimte Ron Linker/NOS

Voor de deur van Jungle Books zit Jacob een Frans kinderboek te lezen. "Ik probeerde naar het Verenigd Koninkrijk te komen, maar dat lukte niet. Dus heb ik hier in Frankrijk asiel aangevraagd. En vandaag ben ik begonnen aan Franse taalles", zegt Jacob.

Sekanda (links) werkt aan de uitbreiding van zijn geliefde bieb Ron Linker/NOS

De Afghaan Sekanda timmert aan het houten geraamte van het nieuwe bijgebouw van de bibliotheek. Het is de bedoeling om er een lees- en studiezaal van te maken. 

Sekanda zwerft al elf jaar door Europa. Nadat hij twee keer gewond was geraakt bij pogingen om naar Engeland te gaan, besloot hij in de Jungle te blijven. "Alles is beter dan de oorlog in mijn eigen land. Ik wacht af. Voorlopig zit ik hier in mijn tentje en lees ik interessante boeken."

Nu ook een bibliotheek in de Jungle

STER reclame