NOS Nieuws

'Woningmarkt groeit sterker dan verwacht'

De woningmarkt groeit sterker dan verwacht, dit jaar worden er 15 procent meer huizen verkocht dan vorig jaar. Dat meldt het economisch bureau van ABN Amro. Eerder werd nog een groei voorspeld van 10 procent.

Dat er meer huizen worden verkocht komt vooral door de lage hypotheekrente en de aantrekkende economie. Door het beleid van de Europese Centrale Bank kunnen banken goedkoop geld lenen en een lagere hypotheekrente aanbieden.

Concurrentie

"Eerder waren het alleen banken die hypotheken aanboden. Maar tegenwoordig horen wij bijna wekelijks van nieuwe partijen die de markt op willen", zegt ABN Amro-econoom Philip Bokeloh. Een gevolg van de toegenomen concurrentie is dat de rentetarieven scherper worden.

Ook voor de steeds grotere groep flexwerkers komen meer mogelijkheden om een huis te kopen, stelt ABN Amro. "Er is een roep van de samenleving om het makkelijker te maken voor flexwerkers om een hypotheek te krijgen," zegt Bokeloh. "Hypotheekverstrekkers geven hier gehoor aan door de hypotheekvoorwaarden voor werknemers met een flexibel contract te versoepelen."

Werknemers met een flexibel contract kunnen tegenwoordig een hypotheek aanvragen als zij de inkomensgegevens van de afgelopen drie jaar kunnen overleggen. Voor zzp’ers is deze grens verlaagd van drie naar één jaar.

Jonger dan 25 jaar

Opvallend is dat vooral jongeren moeite hebben met het kopen van een woning. "Deze groep stelt de aankoop van de eerste woning uit, onder meer vanwege de strengere financieringsvoorwaarden," zegt ABN Amro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl