NOS Nieuws

Paus opent synode over huwelijk en gezin

  • AP
    De paus opende de synode met een mis in de Sint-Pietersbasiliek
  • EPA
    In de Sint-Pietersbasiliek luisterden zo'n driehonderd bisschoppen uit heel de wereld naar de mis

De kerk is er voor iedereen en moet zijn deuren niet sluiten, maar juist een brug slaan. "We moeten er meer zijn voor mensen die het lastig vinden om zich aan de regels te houden", zei paus Franciscus tijdens een mis op de eerste dag van de bisschoppensynode.

In Rome zijn zo'n driehonderd bisschoppen bijeen om te vergaderen over kwesties van huwelijk en gezin. De paus onderstreepte nog eens dat de Rooms-Katholieke Kerk tegen het homohuwelijk is.

"Ook mensen die zondigen en fouten maken moeten we liefhebben en proberen te begrijpen", aldus de 78-jarige Franciscus.

Controversiële thema's

Hij probeert sinds zijn aantreden de discussie over controversiële thema's binnen de kerk op gang te brengen. De komende weken zullen de bisschoppen, die vanuit de hele wereld naar Rome zijn gekomen, praten over homoseksualiteit, abortus en voorbehoedsmiddelen. Ook de manier waarop de kerk omgaat met gescheiden mensen die opnieuw willen trouwen komt aan bod.

Namens Nederland is aartsbisschop Eijk aanwezig. Hij staat bekend als uiterst conservatief.

Paus opent synode

Gisteren zette het Vaticaan een uit de kast gekomen priester op non-actief. Die had in een interview opgebiecht dat hij een homoseksuele relatie heeft. Hij noemde opvattingen van de kerk achterhaald.

Een woordvoerder van het Vaticaan noemde het ernstig en onverantwoord dat de priester een dag voor de synode kwam met zijn verklaring.

Niet milder

Vorig jaar werd tijdens de synode ook over controversiële onderwerpen rond het gezin gesproken. Toen leek het erop dat de Rooms-Katholieke Kerk milder zou worden in zijn standpunten.

Uiteindelijk kwam het niet tot meer acceptatie van homo's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl