Rijksmuseum
NOS Nieuws

Vogelen in het Rijksmuseum

In het Rijksmuseum gaan vogelaars vandaag, op Dierendag, op een bijzondere manier vogels spotten. Het is de bedoeling dat zo'n 45 vogelaars de vogels van achter de computer identificeren. De vogels staan afgebeeld op talloze prenten en andere objecten die het museum heeft gedigitaliseerd.

  • Rijksmuseum
  • Rijksmuseum
  • Rijksmuseum

Bij veel van deze schilderijen en objecten is het onduidelijk om welke vogels het gaat. Het Rijksmuseum gebruikt nu de hulp van mensen die hier veel verstand van hebben om de kennis over de kunstwerken te vergroten.

Volgens historicus en vogelaar Ruud Vlek is het inroepen van deze kennis hard nodig. "Kunsthistorici zijn vaak niet eens in staat om een meerkoet thuis te brengen op een schilderij." Door de vogels en andere dieren te identificeren, kan bijvoorbeeld worden achterhaald waar en wanneer het werk is gemaakt, zegt Vlek.

Met een speciaal ontwikkeld computerprogrammaatje kunnen de vogels in de werken worden 'getagged' , zoals ook op Facebook kan met mensen. Aan de vogel komt dan een naam en andere informatie te hangen. Wanneer duidelijk is om welke vogel het gaat, wordt meteen een link gemaakt met de collectie van opgezette vogels in Naturalis.

Vogelaars spotten vogels in Rijksmuseum

Het project is een samenwerking tussen het Rijksmuseum, Naturalis Biodiversity Center, COMMIT/ SEALINCMedia en Wikimedia Nederland.

Het Rijksmuseum wil met dit experiment bekijken of de kennis van de vogelaars echt bruikbaar is voor de collectie. Misschien is het ook mogelijk voor afbeeldingen van andere dingen, zoals mode, bloemen of kastelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl