Artsen zonder Grenzen
NOS Nieuws

VS betuigt deelneming voor slachtoffers aanval Kunduz

De Amerikaanse strijdkrachten in Afghanistan hebben hun medeleven geuit met de nabestaanden van de slachtoffers van het bombardement op een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen (AzG) in Kunduz.

Eerder was er sprake van excuses. De Afghaanse president Ghani had dat bekend laten maken, maar die heeft zijn woorden teruggenomen. Een blijk van medeleven kan in het Engels geformuleerd worden als "I'm sorry for your loss", wat mogelijk onjuist is begrepen door Ghani.

Ambassade

In een officiële verklaring van de Amerikaanse ambassade zegt het personeel te rouwen om de slachtoffers. De medewerkers van Artsen zonder Grenzen worden geprezen. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft een onderzoek aangekondigd naar de toedracht van de aanval.

Bij de aanval kwamen zeker negentien mensen om het leven, onder wie twaalf stafleden van AzG. Eerder vandaag zei AzG dat het bombardement meer dan 30 minuten duurde. De locatie van de kliniek was aan de Amerikaanse en Afghaanse strijdkrachten doorgegeven; volgens AzG moet het bekend zijn geweest dat op die plek een ziekenhuis was. De organisatie ontkent dat er terroristen in de kliniek zaten, zoals het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken beweerde.

Om Kunduz wordt hevig gevochten. De stad werd eerder deze week ingenomen door de Taliban. Het regeringsleger heeft hulp gekregen van de NAVO, die met 13.000 militairen in Afghanistan zit, voor het grootste deel Amerikanen.

Amerikanen beschieten AzG-ziekenhuis in Kunduz

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl