Een man tijdens een wake in Roseburg na de schietpartij op een school
NOS Nieuws

Media in VS checken Obama: meer doden door vuurwapens dan terrorisme

Amerikaanse media hebben gehoor gegeven aan een oproep van president Obama om het aantal slachtoffers van terrorisme en geweld te vergelijken met het aantal slachtoffers door vuurwapens. Hij deed die oproep in een persconferentie naar aanleiding van de schietpartij op een school in Oregon, waardoor zeker negen doden vielen.

"Ik vraag het nieuwsorganisaties, want ik ga deze feiten niet zelf presenteren, om het aantal slachtoffers van terreuraanslagen in de afgelopen tien jaar te tellen. En daarnaast het aantal Amerikanen dat door wapengeweld is omgekomen", zei Obama tijdens zijn toespraak.

Obama: Vergelijk de cijfers van terreur en wapengeweld

En het punt dat Obama wil maken wordt bewezen, schrijven Amerikaanse media: er zijn jaarlijks veel meer Amerikanen die sterven door wapengeweld dan door terrorisme.

Onder meer Vox maakte een overzicht van 2001 tot 2011. Daaruit blijkt dat er jaarlijks meer dan 10.000 doden vallen door vuurwapens. Het aantal Amerikaanse doden door terrorisme lag in 2001, mede door de aanslagen van 11 september, op bijna 2700. De jaren daarna waren het er maximaal 74. Het overzicht is op basis van dezelfde bronnen uitgebreid tot 2014 door The Sydney Morning Herald.

Obama strijdt al jaren voor een strengere wapenwet. Vanwege politieke tegenstand in het Congres en de machtige wapenlobby krijgt hij tot dusver weinig voor elkaar. Dat haalde hij gisteren nogmaals aan.

"We geven meer dan een biljoen dollar uit en vaardigen talloze wetten uit en hebben hele overheidsorganisaties om terreuraanslagen in de VS te voorkomen. En dat is terecht", zegt Obama. "Maar tegelijkertijd hebben we een Congres dat zelfs al dwarsligt bij het verzamelen van gegevens over hoe we het aantal doden door wapengeweld kunnen terugbrengen. Hoe is dat mogelijk?"

Medeleven tonen niet voldoende

Het was de vijftiende keer dat Obama als president zijn medeleven moest betuigen na een groot schietincident. Volgens Obama is het niet genoeg om alleen medeleven te tonen en doden te herdenken. "We moeten pijn en verdriet en woede voelen en iets doen om te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt in de VS, volgende week of over een paar maanden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl