Flickr | Wonderlane | Creative Commons by nc-sa 2.0

Vorig jaar heeft de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) relatief gezien minder boetes en waarschuwingen uitgedeeld aan vieze horecazaken dan in 2013. 

67 procent van de 13.619 bedrijven die vorig zijn gecontroleerd overtrad de hygiëneregels. Deze 9177 bedrijven hebben allemaal een waarschuwing of een boete gekregen van de NVWA. Het percentage horecabedrijven dat vorig jaar de regels overtrad ligt lager dan in 2013. Toen werden 11.690 bedrijven gecontroleerd en overtrad 70 procent de regels (8212 bedrijven). 

Betere planning

Dat er vorig jaar 2000 bedrijven meer zijn gecontroleerd dan in 2013 komt door een andere werkwijze. De NVWA controleert nu meer risicogericht. Horecazaken worden nu meer gecontroleerd op basis van resultaten uit het verleden en op basis van meldingen van gasten.

"We zijn beter gaan plannen", zei Benno Bruggink van de NVWA op NPO Radio 1. Hij is tevreden met de resultaten: "De Nederlandse horeca is goed en veilig". 

Tijdens de onaangekondigde bezoeken controleert de NVWA horecazaken op ongedierte, of er goed wordt omgegaan met voedsel en of er hygiënisch wordt gewerkt. 

Maatregelen

In 6995 gevallen gaf de autoriteit vorig jaar een schriftelijke waarschuwing, tegen 6396 in 2013. Behalve een waarschuwing mag de NVWA ook boetes of een proces-verbaal opleggen. Een rechter kan in dat laatste geval besluiten om de horecazaak te sluiten. 

Nadat een horecazaak een waarschuwing heeft gekregen, heeft het vier weken de tijd hierop te reageren. Wanneer bij een hercontrole blijkt dat de fouten nog niet zijn verbeterd, krijgt het bedrijf een boete die kan worden verdubbeld. Daarnaast wordt het bedrijf extra in de gaten gehouden. Op dit moment staan er zo'n 300 bedrijven onder verscherpt toezicht. Volgens Bruggink is dat aantal al een paar jaar stabiel. 

Bij direct gevaar voor de voedselveiligheid kan de autoriteit een bedrijf per direct sluiten. In 2014 is dat bij enkele tientallen zaken gebeurd. 

STER reclame