Ambtenaren zouden in de Kamer moeten kunnen spreken
NOS Nieuws

Advies: hoor ambtenaren in de Kamer

Ambtenaren zouden in het parlement moeten kunnen worden gehoord. Dat zegt de Raad voor het Openbaar Bestuur in een advies aan minister Plasterk over het functioneren van het Rijk.

De raad vindt ook dat politici meer tegenspraak van ambtenaren moeten organiseren. "Ambtenaren moeten zich vrij voelen om hun opvattingen over beleidsonderwerpen te uiten, ook als hun boodschap een lastige is."

Minder bewindslieden

Volgens het advies zit de huidige hiërarchische organisatie van het Rijk de omgang met veel complexe vraagstukken in de weg. Die vragen om een andere, meer verbindende aanpak".

De raad pleit verder onder meer voor het versterken van de positie van de minister-president en het beperken van het aantal bewindslieden. Dat moet ertoe leiden dat er meer eenheid komt in het functioneren van het kabinet. Het accent moet minder liggen op individuele portefeuilles.

In het advies staat ook dat er nu aandacht nodig is voor het verbeteren van de kwaliteit van de Rijksdienst in plaats van voor het verder verkleinen van de overheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl