AFP
NOS Nieuws

Hevige gevechten in Kunduz; Taliban uit centrum verdreven

In de Noord-Afghaanse stad Kunduz gaan de gevechten door nu regeringstroepen het centrum van de stad hebben heroverd op de Taliban. De gevechten zijn vooral in buitenwijken waar de Taliban zich hebben teruggetrokken. Vannacht twitterde het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken dat de regeringstroepen Kunduz weer in handen hebben.

Drie dagen geleden namen de Taliban Kunduz in. Het was hun grootste overwinning sinds Afghaanse krijgsheren hen in 2001 met steun van westerse bombardementen verdreven.

Van huis tot huis

Regeringstroepen gaan volgens bewoners van Kunduz van huis naar huis om Taliban op te sporen die zich bij burgers hebben verschanst. Op het centrale plein in de stad is de vlag van de Taliban neergehaald en vervangen door de vlag van de Afghaanse regering.

Volgens een woordvoerder van de Taliban zijn de Taliban niet verslagen en proberen ze vanuit de buitenwijken de Amerikaanse en Afghaanse troepen te omsingelen.

Bewoners van Kunduz zeggen dat er de hele nacht zware luchtaanvallen zijn geweest en dat er zwaar gevochten is. Op straat zouden tientallen dode Talibanstrijders liggen.

Westerse betrokkenheid

Een woordvoerder van de NAVO wil niet zeggen of westerse troepen bij de aanval op de Taliban in Kunduz hebben meegevochten. Hij zei alleen dat ze "in een adviserende rol" betrokken zijn en dat ze "het recht hebben zichzelf te beschermen". Ook zei hij dat er Amerikaanse luchtaanvallen op doelen van de Taliban bij de stad zijn geweest.

De Afghaanse regeringsfunctionaris Abdullah Abdullah zei gisteren bij de VN in New York dat de crisis in Kunduz laat zien dat westerse troepen in Afghanistan nodig blijven. De NAVO-troepen hebben hun gevechtstaak officieel beëindigd, maar er zijn wel duizenden westerse troepen achtergebleven als trainers en adviseurs van het Afghaanse leger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl