NOS Nieuws

Bodycams voor Rotterdamse maaltijdkoeriers

Maaltijdkoeriers in Rotterdam worden volgende week uitgerust met bodycams: cameraatjes die op hun jas zijn genaaid en die opnamen maken van alles wat er voor hen gebeurt. De maatregel is bedoeld om overvallers af te schrikken.

In eerste instantie zijn veertig camera's besteld voor bezorgers van New York Pizza, later komen er nog eens veertig bij. Het project is een initiatief van de gemeente Rotterdam, die de stad zo veiliger hoopt te krijgen. Volgende week is door de gemeente uitgeroepen tot Week van de Veiligheid.

Youssef Faris van New York Pizza is blij met het project. Zijn koeriers worden niet heel vaak overvallen, zo'n drie keer per jaar. Toch moet het minder, niet om het geld, maar vooral om de impact van zo'n overval op een koerier, zegt hij. "Zo'n koerier schrikt en de ervaring leert dat hij daarna direct ontslag neemt. Andere koeriers horen dat en gaan ook uit dienst."

Subsidie

New York Pizza betaalt een deel van het project, de rest komt van de gemeente. Faris mag niet zeggen hoeveel geld ermee is gemoeid.

Als de pilot succesvol is, krijgen koeriers elders in het land mogelijk ook een cameraatje opgenaaid. De beelden daarvan gaan via internet naar een harde schijf elders in de stad. Ook als overvallers het cameraatje afrukken, blijven de beelden bewaard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl