Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
NOS Nieuws

Nederlandse minister voor eerst in jaren weer welkom bij G20

Minister Ploumen doet volgende week mee aan een conferentie van de G20 in Istanbul. De G20 is een bijeenkomst van belangrijke economieën in de wereld. Het gaat in Istanbul niet om de echte G20-top met premiers en presidenten, maar om een conferentie van de ministers van Handel.

Op een G20-top was Nederland voor het laatst welkom in 2010. Een Nederlandse minister deed in 2011 voor het laatst mee aan een bijeenkomst van de G20.

Handel en ontwikkelingssamenwerking

Voor de G20-ministersbijeenkomst van volgende week is Ploumen uitgenodigd door de huidige voorzitter, Turkije. Ze weet niet precies waar ze de uitnodiging aan te danken heeft, maar volgens haar is er veel interesse voor haar portefeuille waarin ze handel en ontwikkelingssamenwerking combineert.

"Verder positioneert Nederland zich stevig in de wereld en bijvoorbeeld rond de crisis in Syrië draagt Nederland veel bij. Ik ben ook al een paar keer in Turkije geweest, dus miscshien heeft dat eraan bijgedragen."

De conferentie in Istanbul gaat onder meer over de tegenvallende economische groei in de wereld. Ook wordt erover gepraat hoe lagelonenlanden beter bij de wereldhandel kunnen worden betrokken.

Extreme armoede

Ploumen benadrukt dat vorige week de Verenigde Naties nieuwe ontwikkelingsdoelen hebben aangenomen en onder meer hebben afgesproken dat extreme armoede in 2030 moet zijn uitgebannen. De minister wil dat de besprekingen over verdere liberalisering van de wereldhandel snel worden afgerond. "Dit is ook van groot belang voor ontwikkelingslanden."

Ploumen zal bij haar bezoek aan Istanbul los van de G20 met de Turkse regering overleggen over de vluchtelingencrisis. "Turkije biedt gastvrijheid aan maar liefst 1,8 miljoen Syrische vluchtelingen. Om de gedeelde uitdagingen het hoofd te bieden, zullen we de samenwerking versterken, onder meer om mensensmokkel en mensenhandel tegen te gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl