NOS Nieuws

Van der Steur maakt excuses aan Kamer voor Volkert-verwarring

Van der Steur maakt excuses

Minister Van der Steur heeft zijn excuses aangeboden voor het verkeerd informeren van de Tweede Kamer over de omstreden foto van Volkert van der Graaf. In het Kamerdebat erover noemde hij de inschattingsfouten die zijn gemaakt "onvoorstelbaar vervelend".

Van der Steur erkende dat hij voor het Vragenuurtje van vorige week van drie mensen binnen zijn organisatie had gehoord dat er maanden van tevoren al overleg was geweest tussen Justitie en de advocaat van Van der Graaf over het maken van de foto.

Naadje van de kous

"Toen had ik naar het naadje van de kous moeten vragen, maar ik had niet door dat de kous een naadje had", zei de minister. In het Vragenuurtje maakte hij er geen melding van. Hij zei dat het OM pas een dag van tevoren op de hoogte was gebracht.

Een dag later deed de advocaat van Van der Graaf de juiste gang van zaken uit de doeken in de Volkskrant en moest de minister toegeven dat hij de Kamer verkeerd had geïnformeerd.

Nooit bijgepraat

Op vragen van de Tweede Kamer zei Van der Steur dat hij nooit door zijn ambtenaren op de hoogte is gesteld van de uitzending van Brandpunt over Volkert van der Graaf die de aanleiding was voor de hele kwestie. "Ik zat die zondagavond te werken aan twee tassen met stukken."

Sinds Van der Steur een half jaar geleden aantrad, is hij naar eigen zeggen nooit door zijn ambtenaren bijgepraat over de zaak Van der Graaf. Kamerleden reageerden verbijsterd op die mededeling.

Verschillende oppositiepartijen, waaronder PVV, CDA en SGP vragen zich af of Van der Steur wel de juiste man is om het ministerie van Veiligheid en Justitie te leiden.

De minister zei dat hij meer scherpte eist van zijn ambtenaren, ze moeten hem beter informeren. "Iets anders accepteer ik niet." Hij zal maandag zijn hele departement toespreken om herhaling van de fouten te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl