AFP

Meer dan duizend vrachtwagens staan al enkele dagen vast in India aan de grens met Nepal. Voor Nepal begint de tijd te dringen, er is een groot tekort aan medicijnen en benzine in het land.

In Nepal wordt het oponthoud aan de Indiase grens gezien als een onofficiële economische blokkade. Het land zegt dat Indiase grensofficieren de vrachtwagens niet willen doorlaten.

Volgens India is er geen sprake van een blokkade. Volgens hen zijn de vrachtwagenchauffeurs bang slachtoffer te worden van geweld in Nepal. Sinds 20 september zijn er felle protestacties tegen een nieuwe grondwet in Nepal.

Nepalese grondwet

Nepal ziet de blokkade als een tegenreactie van India op een nieuwe Nepalese grondwet. De wet discrimineert volgens India namelijk de Madhesi, een etnische minderheid in Nepal met een Indiase oorsprong. 

De nieuwe grondwet splitst het land op in zeven provincies. De Madhesi protesteren al maanden tegen de nieuwe wet, omdat de grenzen dwars door het land van hun voorouders lopen. Ook zijn ze bang dat ze te weinig inspraak krijgen.

De Madhesi voelen zich extra tekort gedaan nu de overheid wel de grondwet heeft aangepast op verzoek van een andere bevolkingsgroep in Nepal. Tijdens protestacties vielen ruim veertig doden, vaak door confrontaties met de Nepalese politie.

Nepalase studenten protesteerden gisteren tegen de blokkade in India AFP

Nepal is erg afhankelijk van de toevoer uit haar grote buurlanden India en China. Sinds de aardbevingen in april zijn enkele handelsroutes van en naar China geblokkeerd. Nu ook een deel van de invoer uit India stilligt, komt het land verder in de problemen.

Ondanks de blokkade, zeggen de Indiase en Nepalese overheid wel samen te werken om het probleem op te lossen. Ondertussen staan vrachtwagens vol met medicijnen, brandstof en voedingswaren stil aan de grens.

Frustratie

Op sociale media is de afgelopen dagen fel gereageerd op de blokkade onder de hashtag #BackoffIndia. Er gingen ook mensen de straat op om te protesteren tegen de blokkade.

Ook voordat de blokkade begon was het moeilijk goederen Nepal in te krijgen. Twee Nederlandse vrijwilligers proberen al maanden een container met hulpgoederen de grens met India over te krijgen. 

STER reclame