Khamenei inspecteert de troepen
NOS Nieuws

Khamenei roept Iraanse strijdkrachten op paraat te zijn

De Iraanse geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei heeft de Iraanse strijdkrachten opgeroepen hun paraatheid te vergroten. Volgens Iraanse persbureaus zei hij tijdens een bijeenkomst met generaals dat de strijdkrachten onmiddellijk hun paraatheid moeten opvoeren "zodat de vijand niet aan een aanval durft te denken".

Khamenei noemt de VS en Israël vaak als vijanden, maar het is mogelijk dat hij ditmaal meer doelde op Saudi-Arabië. De spanningen tussen Iran en Saudi-Arabië zijn de laatste tijd hoog opgelopen door de ramp tijdens de hadj en de burgeroorlog in Jemen. In Jemen steunt Iran de Houthi-rebellen, terwijl de Saudische luchtmacht de regeringstroepen steunt.

Iran meldde vandaag dat er tijdens de hadj 464 Iraanse pelgrims om het leven zijn gekomen. Volgens Saudi-Arabië zijn er in totaal 769 doden gevallen, maar Iran vermoedt dat het werkelijke dodental een stuk hoger is.

Vergelding

Gisteren dreigde Khamenei Saudi-Arabië met een "harde vergelding" als dat land geen respect toont voor de Iraanse pelgrims en er niet voor zorgt dat de lichamen van de slachtoffers terug naar Iran komen.

Volgens Khamenei heeft Iran zich tot nu toe ingehouden "vanwege de broederschap in de islamitische wereld", maar zal aan het Iraanse geduld een einde komen als de Iraanse pelgrims en de doden kwaad wordt gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl