AP
NOS Nieuws

Opnieuw Russische luchtaanvallen in Syrië

Russische gevechtsvliegtuigen hebben voor de tweede achtereenvolgende dag doelen in Syrië gebombardeerd. Volgens een Libanees televisiestation zijn er zeker dertig aanvallen uitgevoerd. Er werd onder meer landelijk gebied bij de stad Jisr al-Shughour in het noordwesten van Syrië onder vuur genomen. Ook andere delen van de provincie Idlib en doelen in de provincie Hama zouden onder vuur zijn genomen.

De gebieden zijn in handen van tegenstanders van president Assad, waaronder het al-Nusra-front, de Syrische tak van al-Qaida. Islamitische Staat is er volgens westerse waarnemers niet aanwezig. De doelen zijn volgens waarnemers voor Assad van strategisch belang omdat ze dicht bij het kerngebied van zijn regime liggen.

Rusland bevestigt dat er opnieuw luchtaanvallen zijn uitgevoerd. Volgens een woordvoerder zijn daarbij wel degelijk doelen van Islamitische Staat getroffen. Er zouden twaalf IS-doelen vernietigd zijn, waaronder een munitiedepot, een commandocentrum en een werkplaats waar auto's werden gereedgemaakt voor zelfmoordaanslagen.

Zorgen

Gisteren voerden de Russen twintig luchtaanvallen uit in de provincies Homs en Hama. De Russische aanvallen leidden tot grote zorgen bij westerse leiders, omdat ze niet waren gewaarschuwd en omdat Rusland zich zou keren tegen alle tegenstanders van president Assad, ook de oppositiebewegingen die door het Westen worden gesteund.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de VS en Rusland, Kerry en Lavrov, spraken gisteren wel af dat de landen zeer binnenkort gaan kijken of hun acties op elkaar afgestemd kunnen worden.

Een woordvoerder van president Poetin zei vandaag dat Rusland niet alleen IS aanvalt, maar ook andere "bekende" terroristische groepen. Hij voegde eraan toe dat de aanvallen worden gecoördineerd met het Syrische leger.

Saudi-Arabië

Saudi-Arabië eiste vandaag bij de Verenigde Naties in New York dat Rusland zijn aanvallen op Syrië staakt. Volgens Riyad zijn de aanvallen niet tegen IS gericht en maken ze onschuldige slachtoffers.

Rusland kan volgens de Saudische ambassadeur bij de VN niet én het terrorisme van IS bestrijden én het terrorisme van het Assad-regime ondersteunen.

Iran

Iran, een bondgenoot van Assad, liet vandaag weten dat het de Russische aanvallen wel steunt. Volgens Teheran zijn ze een stap vooruit in de strijd tegen het terrorisme en brengen ze een oplossing van de crisis in Syrië dichterbij.

Een woordvoerder van het Syrische leger begroette het Russische optreden als een grote verandering op het slagveld. Volgens hem zijn de Russen vooral goed in het lokaliseren van de terreurgroeperingen en hun leiders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl