GTST viert 25-jarig bestaan met 'dramatisch hoogtepunt'
De soap Goede Tijden, Slechte Tijden bestaat 25 jaar. Dat viert de populaire soap op RTL 4 vanavond met een extra lange aflevering. De aflevering, die van 20.00 uur tot 21.25 uur te zien is, speelt zich grotendeels af op rotsformaties en kliffen in Ierland. "Alle verhaallijnen komen in deze speciale aflevering tot een dramatisch hoogtepunt", laat RTL weten.
De jubileum-uitzending wordt geen feestelijke aflevering. De zender meldt namelijk dat één persoon aan het einde van de aflevering niet meer zal leven. "Wie er uiteindelijk het loodje legt, er met kleerscheuren en verwondingen vanaf komt en voor wie zijn of haar leven voorgoed verandert, is te zien op donderdag 1 oktober."
Na de uitzending is de documentaire Antonie Kamerling van Coen Verbraak te zien. Kamerling, die in 2010 zelfmoord pleegde, speelde in de beginjaren van GTST de rol van Peter Kelder.
Goede Tijden, Slechte Tijden werd voor het eerst uitgezonden op 1 oktober 1990 en is daarmee de langstlopende Nederlandse soap. Producent Joop van den Ende wilde een Nederlandse dramaserie maken, gebaseerd op het Australische programma The Restless Years. De eerste twee seizoenen van GTST volgden de verhaallijnen de Australische soap, maar daarna kreeg GTST een eigen script.
Jette van der Meij is de enige actrice die, in de rol van Laura Selmhorst, vanaf het begin in de serie te zien is. Jef Alberts, gespeeld door Bartho Braat, verscheen een jaar later in de serie.
In de jaren die volgden, doorbrak GTST verschillende taboes met uiteenlopende verhaallijnen. Zo zagen in 2014 ruim 2 miljoen Nederlanders hoe Lucas (Ferry Doedens) en Menno (Dave Mantel) elkaar het ja-woord gaven. Het eerste homohuwelijk in een Nederlandse soap haalde zelfs de Amerikaanse media.
In 2011 zorgde een zoenscène tussen Lucas en Edwin ook al voor veel reacties, met name op social media. Veel vrouwelijke kijkers waren boos dat hun kinderen met zoenende mannen werden geconfronteerd.
Dagelijks kijken ruim 1 miljoen mensen naar de soap. GTST is daarmee het bestbekeken programma na het NOS Journaal. De 2500ste aflevering had de meeste kijkers, deze dubbele uitzending trok ruim 2,7 miljoen kijkers.
Toen de familie Alberts grotendeels uit de serie verdween en ruimte maakte voor de familie Huygens, leidde dat tot een daling in de kijkcijfers. Na twee jaar werd de familie weer uit de serie geschreven, omdat de kinderen uit huis gingen en alweer te oud waren.