NOS Nieuws

Van der Steur: besluit Bouman moedig en wijs

Van der Steur: wijs en moedig besluit

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie zegt dat korpschef Bouman van de Nationale Politie zelf heeft besloten om op te stappen en dat er is geen druk op hem uitgeoefend. Hij noemt het "een wijs en moedig besluit" van Bouman.

De korpschef maakte vanochtend bekend dat hij opstapt omdat hij vindt dat het tijd is om plaats te maken voor iemand anders. Hij benadrukte daarbij dat de opbouw van de Nationale Politie in een nieuwe fase terecht is gekomen.

Ondanks de kritiek op de invoering en implementatie van de Nationale Politie, vindt Van der Steur dat Bouman goed werk verricht heeft. "Ik denk dat hij een ongelooflijke klus heeft geklaard. Het is een reorganisatie van een omvang die we in Nederland nog niet eerder hebben gezien. Dat heeft hij onder moeilijke omstandigheden tot een goed einde gebracht."

'Grote waardering'

De minister stelt dat de reorganisatie van de Nationale Politie nog niet is afgerond. "Dat weten we allemaal. Het is ook niet gelukt binnen de oorspronkelijk daarvoor bedoelde tijd, maar ik heb echt grote waardering voor de korpschef en wat hij samen met korpsleiding heeft gedaan."

De minister wil voor januari een opvolger voor Bouman hebben gevonden.

Politiebond

De Nederlandse Politiebond (NPB) "kijkt met respect" naar het besluit van Bouman. "Dit getuigt van grootheid", zegt bondsvoorzitter Han Busker.

Volgens Busker heeft de vertrekkende korpschef het afbreken van de 26 bestaande korpsen goed gedaan. De NPB hoopt dat er nu een korpschef komt die de organisatie ook goed kan opbouwen.

Gerrit van de Kamp van de politievakbond ACP schrijft in een blog met de titel 'Vertrek Gerard' dat hij de mens achter de korpschef altijd is blijven waarderen. De problemen binnen de politie zijn met het vertrek van Bouman niet opgelost, maar hij was ook niet de persoonlijke veroorzaker ervan, zegt Van de Kamp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl