Gerard Bouman, korpschef van de Nationale Politie
NOS Nieuws

Korpschef Bouman van Nationale Politie stapt op

Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie stapt op per 1 februari. Zijn positie stond al enige tijd onder druk, door problemen bij de Nationale Politie, maar Bouman benadrukt dat hij niet om die reden is opgestapt. "Het is gewoon tijd het stokje door te geven".

'Ik doe wat het beste is voor de politie'

"Nee, de reorganisatie van de politie is niet van een leien dakje gegaan", geeft Bouman toe. "Maar het was ook een heel complexe, immense opgave. Het moet niemand verbazen dat er dan dingen anders gaan dan vooraf bedacht."

Het besluit om weg te gaan, heeft Bouman zelf genomen. "Voor honderd procent. Er is niet tegen me gezegd dat het misschien wel tijd werd om iets anders te doen."

Bouman begon 4,5 jaar geleden als kwartiermaker van de Nationale Politie. "We wisten toen nog niet hoe de politie eruit zou komen te zien. Het zijn hele intensieve jaren geweest, ik heb dat niet eerder in mijn carrière meegemaakt. Maar we komen nu in een andere fase. En die fase kan beter worden gedaan door een ander type leider."

De korpschef kijkt ondanks de kritiek met tevredenheid terug op de afgelopen jaren. "Ik zie nog steeds de voordelen van de Nationale Politie en dat zie je ook in de rapporten. De vraag of de Nationale Politie er moet zijn, is niet meer omstreden. Alleen, waar zoveel moet gebeuren, worden ook fouten gemaakt. Dingen zijn anders uitgepakt. Maar ik kijk tevreden terug op die hele intensieve periode."

Politiegeweld

Ook de kritiek op de politie na incidenten met politiegeweld zijn geen aanleiding voor zijn vertrek, zegt Bouman. "Ik heb gedaan wat je als leider moet doen: volledig voor je mensen instaan en hun steun geven in hun moeilijke vak."

Naar aanleiding van die incidenten pleitte Bouman op Youtube voor een herziening van het strafrecht. "Dat staat op de rails en daar is iedereen, de politiek, het Openbaar Ministerie, welke invloedrijke partner dan ook, het mee eens. Dat vind ik een mooie mijlpaal."

Wat hij nu gaat doen, weet de 63-jarige Bouman nog niet. "Ik ga eerst maar eens een paar maanden nadenken over wat ik verder wil. Het zit nog niet in mijn aard om te stoppen." Een nieuwe baan bij de politie sluit hij uit: "Nee, dat moet ik niet doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl