De tegenaanval van de regeringstroepen
NOS Nieuws

'Afghaanse troepen heroveren Kunduz'

De Afghaanse regering zegt dat veiligheidstroepen de stad Kunduz hebben heroverd op de Taliban. De Noord-Afghaanse stad is weer vrij van terroristen, schrijft het ministerie van Binnenlandse Zaken op Twitter.

De gouverneur van de provincie Kunduz heeft tegen persbureau Reuters gezegd dat de herovering volgde op zware nachtelijke gevechten. Veel Taliban-strijders zouden de aftocht hebben geblazen en er zouden ook veel rebellen zijn gedood. De berichten zijn niet bevestigd door onafhankelijke bronnen.

'Er zijn vooral veel Taliban gedood'

De Taliban zeggen dat ze niet helemaal uit de stad zijn verdreven en hier en daar wordt nog gevochten, zegt correspondent Joeri Boom. In sommige buitenwijken zouden de Taliban de strijd nog niet hebben opgegeven.

Vooral in het centrum van de stad is afgelopen nacht fel gestreden. "Daar liggen veel gedode Talibanstrijders op straat. De strijd ging hier vooral om de woningen van de gouverneur en de politiecommandant, twee strategische bolwerken in Kunduz."

Het regeringsleger heeft hulp gekregen van de NAVO, die met 13.000 militairen in Afghanistan zit. Deze speciale eenheden, vooral Amerikanen, zijn onder meer ingezet op de luchthaven van Kunduz. "Daar had het regeringsleger zich teruggetrokken. Het was essentieel om de luchthaven niet te verliezen om stad weer te heroveren", zegt Boom.

De Taliban hebben een slimme propagandawinst gemaakt.

Correspondent Joeri Boom.

Kunduz viel maandag in handen van de Taliban na een verrassingsaanval. Het was de grootste overwinning van de moslimfundamentalisten sinds ze in 2001 werden verdreven door een westerse coalitie.

Ook al hebben de Taliban Kunduz maar kort in handen gehad, ze hebben laten zien hoe sterk ze zijn, zegt Boom. "Daarmee hebben ze een slimme propagandawinst geboekt. Vooral doordat ze niet iedereen die voor de regering werkt tegen de muur hebben gezet."

De tijdelijke verovering betekent flink gezichtsverlies voor de Afghaanse regering. "Het kan zo maar weer gebeuren. Voor het gezag van president Ashraf Ghani, die er nog maar een jaar zit, is dat niet te hopen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl