Een seismograaf bij het KNMI registreert de trillingen van de aarde
NOS Nieuws

Het noorden is vaker opgeschrikt door zware aardbevingen

De zwaarste aardbeving van dit jaar tot nu toe heeft vanavond Groningen opgeschrikt. De kracht: 3,1 op de schaal van Richter. De grond in Groningen, en in Drenthe, schudt vaker als gevolg van de gaswinning in het gebied. Een overzicht van de zwaarste aardbevingen, gebaseerd op cijfers van het KNMI.

Huizinge

Donderdagavond 16 augustus 2012 schrikt een beving met een kracht van 3,6 het Groningse dorp Huizinge op. De trillingen worden gevoeld tot in de stad Groningen. De beving veroorzaakt veel schade. Er ontstaan scheuren en muren en ramen barsten. De Groningse Martinikerk raakt beschadigd. De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) ontvangt ruim 800 schademeldingen.

Westeremden

Zes jaar eerder, op 8 augustus 2006, is er op een paar kilometer afstand van Huizinge een zware aardbeving. De grond trilt met een kracht van 3,5 op de schaal van Richter. Er volgen ruim 400 meldingen van schade.

Roswinkel

In Roswinkel, in de provincie Drenthe, trilt de grond op 19 februari 1997 stevig. Het dorp ligt op de grens met Groningen. De beving heeft een kracht van 3,4. Deze keer komen er ruim 200 schademeldingen binnen bij de NAM.

Roswinkel

Een jaar later is er nog een keer een zware beving in het Drentse dorp, dit keer met een kracht van 3,3 op de schaal van Richter.

In totaal zijn er vier bevingen geweest met een kracht van 3,2. Op 25 oktober 2000 was het weer raak ​bij Roswinkel, op 30 oktober 2008 bij Westeremden, op ​26 juni 2011 ​bij Appingedam en op 7 februari 2013 ​bij Zandeweer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl