De Palestijnse president Abbas tijdens zijn toespraak voor de VN
NOS Nieuws

Abbas zegt Oslo-akkoorden met Israël eenzijdig op

De Palestijnse president Abbas heeft eenzijdig de Oslo-akkoorden met Israël opgezegd. In zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zei de Palestijnse leider dat hij zich niet langer gebonden acht aan de overeenkomsten uit 1993, die lang golden als uitgangspunt voor een oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Abbas zei niet wat het opzeggen van de akkoorden concreet betekent voor de relatie met Israël. Ook kwam hij niet met een alternatief.

De Israëlische premier Netanyahu zei in een reactie dat de speech van Abbas vol leugens zit en onrust en opwinding in het Midden-Oosten veroorzaakt.

Bezettingsmacht

Met de Oslo-akkoorden erkende de PLO het bestaansrecht van Israël, kregen de Palestijnen zelfbestuur op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook en werd de basis gelegd voor een tweestatenoplossing.

Volgens Abbas kan de Palestijnse Autoriteit niet worden verplicht de Oslo-akkoorden na te leven zolang Israël doorgaat met het bouwen van nederzettingen. Hij meent dat de Palestijnen geen andere keus wordt gelaten omdat Israël de akkoorden telkens schendt.

De Palestijnse president zei verder dat hij Israël ziet als een bezettingsmacht. Hij riep de Verenigde Naties op de Palestijnse bevolking internationale bescherming te bieden.

Ook zei Abbas dat Israël alle verantwoordelijkheden als bezettingsmacht moet nemen. Hij zei er niet bij wat hij daarmee bedoelt. Het zou mogelijk neerkomen op ontbinding van de Palestijnse Autoriteit, maar hierover zei hij niets.

Juichen

Duizenden aanhangers van Abbas gingen op de Westelijke Jordaanoever de straat op om naar de toespraak te luisteren. Ze juichten toen hij zei dat hij niet langer gebonden is aan de Oslo-akkoorden.

Abbas hees de Palestijnse vlag voor de eerste keer bij de VN. Hij zei dat de vlag spoedig ook gehesen zal worden in Jeruzalem, "de hoofdstad van onze Palestijnse staat".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl