Scheuren in de muur van een wc in Schildwolde na de aardbeving
NOS Nieuws

Zwaarste aardbeving van het jaar in Groningen

Een aardbeving van 3,1 op de schaal van Richter heeft vanavond om 20.05 uur een deel van de provincie Groningen opgeschrikt. Het is de zwaarste aardbeving van dit jaar, zegt het KNMI. Over de omvang van de schade is nog niets bekend, behalve dan dat er volgens de politie geen gebouwen zijn ingestort.

Het epicentrum lag bij Hellum, zo'n 20 kilometer ten oosten van de stad Groningen, en lag op 3 kilometer diepte.

De zwaarste aardbeving in Groningen was bij Huizinge in 2012. Die had een kracht van 3,6.

Telefoontjes

Bij het KNMI kwamen meer dan honderd meldingen binnen van mensen die geschrokken zijn en sterke trillingen hebben gevoeld. De politie kreeg negen telefoontjes. Volgens een woordvoerder is er korte tijd meer toezicht geweest in het gebied.

Veel omwonenden raakten behoorlijk in paniek, toen ze twee harde knallen hoorden en een forse beving voelden.

Overigens vond precies een jaar geleden ook een aardbeving plaats in de provincie. Die had een kracht van 2,8 en had als epicentrum Ten Boer, iets ten noorden van Hellum.

Tegenvaller

Tweede Kamerlid Jan Vos van de PvdA is bezorgd over de nieuwste aardbeving. "Het aardbevingsgebied is weer groter geworden en de aardbeving heeft veel mensen thuis de stuipen op het lijf gejaagd."

Vos: "De zwaarte van de aardbeving is ook een tegenvaller gezien alle maatregelen die al genomen zijn. We hebben daarom een debat aangevraagd met minister Kamp in de Tweede Kamer."

Duizend bevingen

De aardbevingen in Noord-Nederland zijn het gevolg van de gaswinning. Tot nu toe registreerde het KNMI er ongeveer duizend. Negentig procent had een kracht kleiner dan 2,0 op de schaal van Richter. Dat soort lichtere bevingen is meestal nauwelijks voelbaar.

De zwaarste beving ooit in Nederland vond plaats in Roermond, op 13 april 1992, en had een kracht van 5,8.

Rienk Kamer in Hellum

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl