NOS Nieuws

RTL: Duizenden Oost-Europese hardrijders blijven onbestraft

Vermoedelijk tienduizenden foto's van buitenlandse verkeersovertreders zijn vernietigd door het ministerie van Veiligheid en Justitie. Volgens RTL Nieuws gaat het vooral om automobilisten uit Polen en andere Oost-Europese landen.

Nederland heeft met Frankrijk, België, Duitsland en Zwitserland afgesproken dat bekeuringen worden doorgestuurd naar het land waar de auto staat geregistreerd. Automobilisten uit andere landen krijgen geen acceptgiro als ze in Nederland worden geflitst.

Volgens RTL waren buitenlandse automobilisten uit die andere landen de afgelopen tien jaar betrokken bij 15.000 ongelukken. Daar vielen 2500 slachtoffers bij, onder wie 137 doden.

Persoonsgegevens

Het ministerie laat de NOS weten dat de flitsfoto's zijn weggegooid omdat het om persoonsgegevens gaat. Volgens de Wet bescherming persoonsgegevens mag het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) de foto's niet bewaren zonder toestemming van de automobilist.

Ook mag het CJIB de bekeuringen niet anoniem gebruiken om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Hard rijden

Bij de meeste ongelukken waren Poolse automobilisten betrokken. Vorige week werd een Poolse automobilist veroordeeld voor het doodrijden van een meisje en haar grootouders in Limburg. De automobilist was de macht over het stuur verloren. Hij had niet gedronken, maar wel te hard gereden.

Uit de gegevens van RTL blijkt dat Poolse chauffeurs relatief vaak ongelukken veroorzaken doordat ze te hard rijden. Duitsers veroorzaken vaker ongelukken doordat ze bijvoorbeeld geen voorrang geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl