Tegen het ontpolderen van de Hedwigepolder was veel protest
NOS Nieuws

Hedwigepolder krijgt geen extra beschermde status

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken mag de Zeeuwse Hedwigepolder geen extra beschermde status toewijzen. Dat heeft de Raad van State bepaald. Het natuurgebied is al beschermd, maar de staatssecretaris wilde daar nog een juridische drempel aan toevoegen.

Dijksma hoopte hiermee te voorkomen dat tegenstanders van de ontpoldering maatregelen zouden nemen die het onder water zetten van de polder zouden belemmeren. Tegenstanders vinden dat er al genoeg landbouwgrond verloren is gegaan.

De Belgische eigenaar en de pachters van het gebied gingen in beroep tegen de aanwijzing. Ze vreesden dat de boeren die nu nog in de polder actief zijn hun werk niet meer kunnen doen zodra het gebied de extra beschermde status heeft.

De Raad van State vroeg Dijksma om inzichtelijk te maken waarom ze de Hedwigepolder extra wilde beschermen. Daar heeft ze volgens De Raad van State niet aan voldaan en moet haar besluit worden vernietigd.

De Hedwigepolder wordt wel nog steeds onder water gezet en teruggegeven aan de natuur. In 2019 moet het hele gebied ontpolderd zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl