Staatssecretaris Dijkhoff vanmorgen voor aanvang van het debat in de Tweede Kamer
NOS Nieuws

Tweede Kamer: wet kindbruiden sneller door senaat

De Tweede Kamer wil dat de Eerste Kamer eerder instemt met een wetswijziging waardoor de leeftijdsgrens voor huwelijken in het buitenland omhoog gaat. Dan kan het kabinet ook sneller asielzoekers aanpakken die kindbruiden naar Nederland laten overkomen.

In een debat in de Tweede Kamer zei staatssecretaris Dijkhoff dat hij nu weinig kan doen voor bruiden die 15, 16 of 17 zijn, omdat hun huwelijk in Nederland erkend wordt. De leeftijdsgrens voor in het buitenland gesloten huwelijken ligt op dit moment nog op 15.

Hard nodig

Er ligt een wetswijziging bij de Eerste Kamer waarin die grens wordt opgetrokken naar 18 jaar. Die zal op 24 november worden behandeld en zou dan op zijn vroegst in januari 2016 kunnen ingaan. Tot die tijd is het behelpen, zei Dijkhoff. "We hebben die wet echt nodig om het probleem van kindbruiden goed aan te kunnen pakken."

Onder meer VVD, PvdA, PVV en D66 voelen er veel voor de wet versneld in de Eerste Kamer te behandelen. Kamerlid Azmani van de VVD zei dat het aan zijn fractie niet zal liggen en Kuiken van de PvdA zei dat ze hoopte dat dit snel kan worden geregeld

Gedwongen huwelijk

Dijkhoff zei dat er in tussentijd zoveel mogelijk wordt gedaan om kindbruiden bij hun echtgenoot weg te halen, maar dat dit ingewikkeld is. Soms geven meisjes aan dat er geen sprake is van een gedwongen huwelijk, terwijl dat wel zo is. Hij wijst erop dat het weigeren van een huwelijk kan betekenen dat een meisje in Syrië achterblijft.

De Eerste Kamer liet na afloop van het debat weten dat aanstaande dinsdag wordt bekeken of de behandeling van de wetswijziging naar voren kan worden gehaald.

Dijkhoff: kan nu weinig doen voor kindbruiden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl