De ingang van de Van Oudheusdenkazerne, waar het identificatieproces plaatsvond
NOS Nieuws

MH17-anatoom Maat: dit is eerherstel

Forensisch anatoom George Maat ziet het gesprek van vorige week met minister Van der Steur van Justitie als eerherstel. Dat heeft Maat gezegd in het televisieprogramma Brandpunt.

Vorige week woensdag sprak de anatoom de minister onder vier ogen en dat gesprek "kan je heel goed opvatten als eerherstel", zei de professor. Volgens Maat was het onderonsje een positief gesprek waarin de minister nog eens herhaalde dat hij weer graag van zijn expertise gebruikmaakt. De forensisch expert kan weer aan de slag bij het Landelijk Team Forensische Opsporing.

'Ongepast en onsmakelijk'

Rond Maat ontstond in april ophef na een lezing over het onderzoek naar de MH17-slachtoffers. Op een bijeenkomst van een studievereniging in Maastricht bracht de forensisch anatoom gevoelige informatie naar buiten en liet hij foto's zien van verminkte lichamen.

Dat kwam hem op forse kritiek te staan van minister Van der Steur. Die noemde zijn optreden "buitengewoon ongepast en onsmakelijk". Maat werd op non-actief gezet bij het Landelijk Team Forensische Opsporing (LFTO), dat hem had ingehuurd voor de identificatie van de MH17-slachtoffers.

Vorige week kondigde Van der Steur plots aan dat hij alsnog in gesprek wilde met Maat. Hij gaf toe dat de regels voor het gebruik van foto's bij lezingen duidelijker moeten worden.

Professor George Maat

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl