Staatssecretaris Wilma Mansveld debatteert met de Tweede Kamer over ProRail
NOS Nieuws

Felle kritiek oppositie op Mansveld

De oppositie heeft in het Kamerdebat over ProRail felle kritiek geuit op staatssecretaris Mansveld. De fracties vragen zich af of zij de situatie nog wel onder controle heeft.

De meeste kritiek gaat over het, al dan niet bewust, achterhouden van rapporten over het functioneren van de spoorbeheerder. CDA-Kamerlid Van Helvert wil weten hoe De Telegraaf vanochtend wel interne kritische ProRail-documenten kon publiceren die Mansveld in eerste instantie niet naar de Kamer had gestuurd. Pas vanmiddag stuurde zij ze op.

CDA, SP en PVV vragen zich af of Mansveld nog wel de juiste persoon op de juiste plaats is. "De staatssecretaris zal met een sterk verhaal moeten komen", zei Van Helvert.

Gezag

SP-Kamerlid Bashir wil weten of Mansveld nog wel gezag geniet op haar departement. "Ze rangeert de Kamer keer op keer naar het verkeerde spoor. Het is totaal onduidelijk welke tegenvallers we kunnen verwachten." ChristenUnie-leider Slob zei dat hij klaar is met het "gejojo met rapporten".

De PVV sprak harde woorden. "De staatssecretaris heeft het niet onder controle", zei Kamerlid Madlener. Hij sprak over een puinhoop op het spoor, die veroorzaakt is door de gebrekkige aansturing van het ministerie.

Ook D66 wil meer openheid van Mansveld. "Ze schuift problemen keer op keer onder de mat en varieert op de thema's 'het bestaat niet', 'het is niet zo' en 'het valt wel mee', zei Kamerlid Van Veldhoven.

Coalitiepartijen VVD en PvdA hebben ook vragen aan de staatssecretaris, maar in minder felle bewoordingen. "We moeten niet te snel concluderen dat het allemaal niet deugt", zei PvdA-Kamerlid Hoogland.

Veel vragen oppositie aan Mansveld

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl