NOS Nieuws

Joep Bertrams wint Inktspotprijs

  • Stichting pers&prent
    De winnende spotprent van Joep Bertrams
  • Stichting pers&prent
    Het 'Joseph-Poetin' portret van Siegfried Woldhek
  • Stichting pers&prent
    'Zie ginds komt' Sinterklaas met zijn militaire boot getekend door Tom Janssen

Cartoonist Joep Bertrams heeft de Inktspotprijs voor de beste politieke spotprent van het jaar gewonnen. Hij is bekroond voor zijn tekening Onsterfelijk.

Op de spotprent is te zien hoe een jihadist het hoofd afhakt van iemand die Charlie Hebdo voorstelt. Hoewel de cartoonfiguur geen hoofd meer heeft, steekt hij wel zijn tong uit. Dit staat volgens Bertrams symbool voor de onsterfelijkheid van het tijdschrift Charlie Hebdo. "De jihadist vindt dat hij iemand zijn hoofd moet afhakken, maar als je dat bij Charlie Hebdo doet, dan leeft hij gewoon door en steekt hij nog eens zijn tong uit", zei de tekenaar in een interview met Hart van Nederland.

De jury stond deze keer onder leiding van journalist en programmamaker Coen Verbraak van Vrij Nederland. Hij werd bijgestaan door presentator Adeline van Lier, columnist Saskia van Loenen en NOS-verslaggever Jeroen Wielaert.

Het afgelopen jaar stond de winnende spotprent in diverse binnenlandse en buitenlandse kranten, waaronder het Algemeen Dagblad en de Groene Amsterdammer.

Charlie Hebdo

Bij de keuze van de beste spotprent ging er dit jaar veel aandacht uit naar Charlie Hebdo. "Het is een heftige gebeurtenis geweest voor de journalisten als beroepsgroep. Ze zijn ontzettend geraakt", vertelt Niels Beugeling, voorzitter van Stichting Pers & Prent. Beugeling zegt dat Bertrams na de aanslag al snel kwam met zijn spotprent . "Het is onvoorstelbaar hoe snel en hoe mooi hij iets kan tekenen."

De jury vindt de tekening een overwinning van het vrije woord. "Een krachtig en indrukwekkend statement, mooi en vakkundig uitgevoerd." Joep Bertrams (69) won de Inktspotprijs ook in 2006.

Cartoonist Joep Bertrams is bekroond met de Inktspotprijs

Genomineerden

Een andere genomineerde tekening was het 'Joseph-Poetin'-portret van Siegfried Woldhek. Op deze spotprent staat Josef Stalin in de schaduw van de Russische president Poetin. Het leiderschap van Poetin wordt in deze tekening gekoppeld aan de dictatuur van Stalin. De tekening 'Zie ginds komt' van Tom Janssen was ook een kanshebber. Hij tekende de pakjesboot als slagschip met Sinterklaas en zijn Pieten op het dek. De prent staat symbool voor de Zwarte Pietendiscussie.

De winnende tekening van Bertrams is samen met de andere genomineerden de komende tijd te zien in de Openbare Bibliotheek in Den Haag. Daarna verhuist de expositie onder meer naar Café Dudok in Arnhem, het Persmuseum in Amsterdam en het Haus der Niederlande in de Duitse stad Münster.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl