De toiletbeheerder is verleden tijd op NS-stations
NOS Nieuws

Wc's zijn big business, maar de toiletjuffrouw verdwijnt

  • Maino Remmers

    Verslaggever

  • Maino Remmers

    Verslaggever

De dames van middelbare leeftijd met het puzzelboekje binnen handbereik naast het schoteltje. Ze gaan verdwijnen bij de toiletruimtes op de stations. Komende maanden worden 22 toiletgebouwen op treinstations grondig verbouwd en onder één merknaam gebracht: Sanifair.

Dat betekent: geen schoteltje meer waar de klinkende munt op klettert, maar muntjes in de automaat van het toegangspoortje of contactloos betalen.

Wie klaar is kan het toegangskaartje inleveren bij een kiosk voor korting op koffie of een ander drankje. Een klantenbinder voor zowel de kiosk als voor het sanitairbedrijf.

We hebben een toiletgebouw waar per dag 25.000 klanten komen, goed voor een omzet van 14.000 euro.

Almar Holtz, eigenaar 2theloo

De wc-business is big business. Almar Holtz startte enkele jaren geleden met Eric Treurniet het bedrijf 2theloo, met toiletten bij benzinestations langs de snelweg. Holtz trof bij de overname van de toiletgebouwen een schimmige wereld aan. "Roemenen die allerlei zaakjes runden of werknemers die nergens op een loonlijst stonden. Soms waren ze 'niet zo blij' als we zo'n toiletgroep overnamen."

"We hebben een toiletgebouw waar per dag 25.000 klanten komen, goed voor een omzet van 14.000 euro. De jongens van het waardetransport zijn niet zo blij met ons, want die zeulen zich een ongeluk aan al die muntjes."

Een toiletdame van de Bijenkorf had voor haar afscheid de foyer van het Amstelhotel afgehuurd.

Almar Holtz, eigenaar 2theloo

Holtz vertelt dat hij een toiletjuffrouw wilde overnemen die het voor minder dan 140.000 euro in de maand niet wilde doen. "Toen de toiletdame van de Bijenkorf afscheid nam had ze zelf de foyer van het Amstelhotel afgehuurd. Wij treffen locaties aan waar dikke kluizen staan." Overigens benadrukt Holtz dat niet alle vestigingen zo rendabel zijn, bij sommige moet er 80.000 euro per jaar bij.

Minder winst

De NS-stations liep 2theloo mis, de Duitse concurrent Sanifair gaat die toiletten runnen. "Wij bouwen een merk op dus daarom had ik die wel willen hebben", zegt Holtz, "maar je kunt er minder winst maken dan op andere plekken." In de trein is plassen namelijk gratis.

Inmiddels heeft 2theloo bijna 200 'toiletwinkels' in veertien landen. Behalve contactloos betalen moet het servicepunt meer te bieden hebben. "Bij ons kun je straks niet alleen naar de wc, maar ook geld pinnen, naar de stomerij of je internetbestelling ophalen." En daarmee is de toiletjuffrouw met het puzzelboekje en het schoteltje met muntjes verleden tijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl