De bekroonde 3D-printer van de studenten
NOS Nieuws

Studenten Delft beloond voor bacterieprinter

Studenten van de TU Delft hebben op een wedstrijd in Boston de hoofdprijs gewonnen met een 3D-printer die zogenoemde biofilms kan printen. Dat zijn laagjes bacteriën, die met heel dunne draadjes aan elkaar vastzitten.

Het gaat om een wereldwijde studentenwedstrijd op het gebied van de synthetische biologie, waaraan 259 teams meedoen. Met het winnende ontwerp worden bacteriën in een printer gestopt die is gemaakt van het technische speelgoed K'NEX. Het apparaat print de bacteriën in laagjes weer uit. Dat levert biofilms op, die kunnen worden gebruikt in industriële of medische toepassingen.

Bacteriën printen met 3D-printer van K'NEX

Het idee was om een snelle en goedkope manier te vinden om biofilms te printen. In de natuur worden die geproduceerd door bacteriën, algen en schimmels. Het zijn laagjes micro-organismen die in clusters leven, bijvoorbeeld tandplak. Ze zijn vaak lastig te verwijderen, daarom zoeken wetenschappers en farmaceutische bedrijven naar manieren om biofilms te bestrijden.

Behalve de hoofdprijs wonnen de Delftse studenten ook nog prijzen voor het beste hardware project, de beste website en het beste toegepaste ontwerp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl