NOS Nieuws

'Misschien langer leven op Mars geweest'

'Periode waarin er leven op Mars is geweest, kan veel langer hebben geduurd'

Het was jarenlang onderwerp van discussie. Is er nu wel of geen stromend water te vinden op Mars? Wetenschappers gaven vandaag tijdens een persconferentie van NASA uitsluitsel. Zij hebben bewijs dat er stromend water op de rode planeet te vinden is. Maar hoe belangrijk is deze vondst nu?

"We weten dat er ooit, miljarden jaren geleden, veel water is geweest op Mars", vertelt ruimtevaartdeskundige Govert Schilling. "Ook weten we dat er op Mars veel bevroren water is. Maar dit is het eerste bewijs dat er ook af en toe stromend water aan het oppervlak van Mars is."

Het water op Mars is vergelijkbaar met het 'aardse' water H2O. Er is wel een belangrijk verschil: het water op de rode planeet is niet te drinken. "Het water is verzadigd met allerlei mineralen en zouten, wat het ondrinkbaar maakt. Het is eigenlijk een soort pekelwater."

Gunstig voor leven

Lang geleden leek Mars veel op de aarde en waren de omstandigheden in principe gunstig voor leven, vertelt Schilling. "Die omstandigheden zijn daarna langzaam verslechterd. Daardoor dachten we dat het leven miljarden of miljoenen jaren geleden ophield. Nu kan het zijn dat de periode waarin er eventueel leven op Mars is geweest langer heeft geduurd of dat er zelfs vandaag de dag nog leven is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl