NOS Nieuws

Bewijs voor stromend water op Mars

  • NASA
    Ook deze strepen zouden zijn gevormd door de stroming van vloeibaar water

Wetenschappers hebben bewijs gevonden voor stromend water op Mars. Dat is bekendgemaakt op een persconferentie van ruimtevaartorganisatie NASA.

Dat er bevroren water op Mars voorkomt, was bekend. Nieuwe observaties ondersteunen de al langer bestaande theorie dat er ook stromend zout water voorkomt op de rode planeet.

De bewijzen werden geleverd door foto's van hellingen, die werden gemaakt door Marslander Curiosity. Daarop zijn donkere strepen te zien die groeien in de warmste maanden op Mars, en die de rest van het Marsjaar weer verdwijnen.

Leven

Water wordt gezien als een voorwaarde voor leven. Of er inderdaad leven op Mars voorkomt, bijvoorbeeld in de vorm van micro-organismen, moet volgens NASA uit verder onderzoek blijken.

Dat onderzoek wordt makkelijker, zeggen de onderzoekers, omdat levende organismen vrijwel zeker alleen voorkomen in de buurt van water. Nu duidelijk is waar op de planeet water voorkomt, kan gerichter gezocht worden naar leven.

NASA heeft ontdekt dat Mars vroeger sterk op de aarde leek. Er was een grote oceaan, zout water en vermoedelijk ook sneeuw. De onderzoekers spreken van "een watercyclus".

Veranderingen

Door veranderingen op Mars lijkt het meeste water te zijn verdwenen. De onderzoekers hebben nog geen idee wat die veranderingen zijn en hoe ze zijn veroorzaakt.

NASA denkt antwoord op die vraag te vinden tijdens nieuwe missies naar de planeet. In eerste instantie moet dat gebeuren met onbemande Marslanders zoals Curiosity. NASA is ervan overtuigd dat er later ook astronauten naar Mars zullen gaan voor verder onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl