Staatssecretaris Mansveld ANP

Er zijn geen signalen van een financiële chaos bij ProRail. Dat schrijft staatssecretaris Mansveld in een brief aan de Tweede Kamer.

Mansveld zegt wel dat ze met president-commissaris Alders van ProRail het beeld deelt dat er veel werk aan de winkel is. De staatssecretaris zegt dat er hard wordt gewerkt om de financiële administratie te verbeteren. "Er is vertrouwen dat dit onder de huidige leiding verder voortvarend wordt opgepakt."

Half miljard euro

Twee weken geleden werd bekend dat ProRail bijna een half miljard euro tekortkomt voor onderhoud van het spoor. Later bracht De Telegraaf details uit rapporten naar buiten die in de top van ProRail circuleren, waaruit zou blijken dat het bedrijf het zicht op de financiële situatie rond grote spoorprojecten volledig kwijt is. 

ProRail-topman Alders heeft aan Mansveld geschreven dat "deze publiciteit volkomen overtrokken is en een onjuist beeld geeft van de huidige situatie, die zowel het ministerie als ProRail schaadt".

De spoorbeheerder zegt dat de 2 miljard euro die het ministerie van Infrastructuur heeft uitgetrokken voor onderhoud van het spoor, de bouw van nieuwe stations en het regelen van het treinverkeer, nu nog voldoende is. Maar op termijn is er te weinig geld, daarover zijn ProRail en het ministerie nu in gesprek.

'Afschuifreactie'

CDA-Kamerlid Martijn van Helvert is niet tevreden met de brief van Mansveld. "Dit is een afschuifreactie. We willen weten waar het niet goed gaat en daar komen we nu niet achter. Hier zullen we het niet bij laten."

Morgen debatteert de Tweede Kamer over de problemen bij de spoorbeheerder.

STER reclame