NOS Nieuws

'Als de politie me vindt, dan betaal ik gewoon'

Agadez migrantenknooppunt in de woestijn

Midden in de Sahara ligt Agadez, een woestijnstadje in Niger, en elke dag weer vertrekken er vrachtwagens of bussen met illegale immigranten naar het noorden. De meeste van deze economische migranten zullen Europa nooit bereiken. Velen van hen blijven steken in Libië of komen niet eens zover. Toch blijven ze het proberen.

Abdoulaye Bah komt uit Gambia: "We hebben een grote economische crisis in Gambia. De meerderheid van de jeugd heeft geen werk. We zijn uit Gambia weggegaan vanwege de vele problemen in ons land."

Als de politie me vindt, is het gewoon een kwestie van betalen aan de politie.

Hamid Issa, mensensmokkelaar

Mensen als Abdoulaye moeten het van mensensmokkelaars hebben om hun reis te kunnen maken. Die zijn niet al te moeilijk te vinden in Agadez. Hamid Issa is zo'n smokkelaar. Voor 120 euro brengt hij je rechtstreeks naar de grens met Libië. En dan maakt het hem niet uit of je papieren hebt of niet.

Voor de politie is Issa niet bang: "Als de politie me vindt, is het gewoon een kwestie van betalen aan de politie daar. Dan regelen we het en gaan we gewoon weer verder."

Wat kunnen we doen? We hebben geen keuze, we moeten ons leven riskeren.

Abdoulaye Bah, migrant uit Gambia

De migranten in Agadez komen meestal uit West-Afrika: ze zijn jong en hebben vaak ook wel wat scholing gehad. Zonder toekomstperspectief in eigen land zullen ze blijven gaan en een beter leven zoeken in Europa. "Als je thuis geen problemen hebt, ga je niet weg", zegt Abdoulaye. "Er gaat niets boven thuis."

Zelfs de wetenschap dat de tocht door de woestijn gevaarlijk is en dat veel mensen Europa helemaal niet bereiken, houdt hen niet tegen: "Wat kunnen we doen? We hebben geen keuze, we moeten ons leven riskeren", stelt Abdoulaye. "We hebben heel veel problemen, we moeten naar Europa en vechten voor een beter leven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl